1) Taizébrödernas besök i Sverige (de var här även år 2000), är en stor glädje! Läs mer här och här!
2) Att det finns kvinnliga ledare i Svenska kyrkan... Tack till Christina Odenberg som har gjort mycket för jämlikhet och jämställdhet under sina år som biskop (det finns en fin intervju med henne i senaste numret av Kyrkans Tidning - men tyvärr finns den inte på nätet). Passande nog är hennes valspråk just: "För att er glädje skall bli fullkomlig." (Joh 15:11) Hon lägger ner insignierna i Lund idag och lämnar över "facklan" till Antje Jackelén. Lycka till, båda, med era nya uppgifter!!!
3) Jag gläder mig också över något jag läste i en artikel av Lars Åke Lundberg (om psalmer):
"Min grundprincip är att text och musik måste bli förälskade i varandra, alltså bilda en enhet, en helhet. En förälskelse kan man inte påtvinga någon. Den uppstår, liksom den äkta mystika upplevelsen i det andliga livet, som visar sin äkthet genom att den får sociala konsekvenser /.../. Den äkta mystiken är ofta också institutionskritisk också mot kyrkan, därför att man har upplevt en direkt väg till Gud, som samtidigt visade på en stark kärlek till och solidaritet med alla människor."
Så verkar det vara i alla tider - människor som är lyhörda får insikter från Gud - som sedan leder till förnyelse av stelnade institutioner som fått alltför skarpa kanter, som stöter bort och gör människor illa. Men förnyelsen möter alltid motstånd till en början...
Man vill ogärna förändra det invanda - det ska helst vara och förbli så som det "alltid har varit" - trots att det bevisligen inte alltid har varit så. Det känns säkert tryggast så för en del. Men det blir till sist livlöst, och ibland rentav heretiskt - det kan gå emot Guds vilja - paradoxalt nog just genom ivern att vara fullständigt renlärig till punkt och pricka (jfr. fariseerna på Jesu tid). Det kan bli så att lagen inte längre finns till för människorna utan tvärtom - på ett sätt som kväver Anden.
Anders Frostenson och Lars Åke Lundberg arbetade ihop om psalmer utifrån de fattigas och utstöttas perspektiv. De uppmärksammade de osynliggjorda. Detsamma behövs även nu för dem som idag inte får rum i en kyrka där takhöjden successivt sänks - för om dessa inte får plats i den världsvida kyrkan så har det blivit till en kyrka där Gud själv inte längre får plats....
Som motvikt kan nämnas denna artikel om en ny dokumentärfilm som har biopremiär idag, Nunnan, som handlar om en karmelitnunna (och som även visas på tv den 8 april), det går att se några korta filmklipp från den redan nu:
Jag har kallat den här bloggen "A Catholic Renewal" - vilket inte betyder att det jag skriver om - och det jag kommer att skriva om allt mer framöver - bara berör den katolska kyrkan internt, eller enbart kristna (ekumeniskt).
Ordet "katolsk" används här samtidigt i den bredare - ja, allt omfattande - bemärkelsen: allmän.
Det handlar i stort om en förnyelse av allt: kyrka, religion, kultur, konst, politik, etc...
En förnyelse som till störst del pågår nästan omärkligt - det syns inte eftersom våra perspektiv är så små (jämfört med Guds).
Vi kan se fragment av den, liksom vi ser naturens förnyelse år efter år. Det är samma sak som sker varje gång - men resultatet är ständigt nytt ändå - det är inte samma blommor som växer upp om våren varje år, utan ständigt nya - individer. Och detsamma gäller människor - och förnyelsen av allt...
Förnyelsen kan liknas vid en spiralrörelse snarare än en linjär rörelse...
Ja, så verkar det vara... Siffrorna nedan är för övrigt häpnadsväckande!
"Under lång tid präglades Sverige av avkristning och sekularisering. Men nu har trenden vänt. Vi törstar alla efter något som kan ge oss en djupare livsmening. Magnus Hagevi som är forskare vid Växjö Universitet har genom sin forskning visat att sekulariseringen har avstannat och en "sakralisering" har påbörjats. Längtan efter helighet har återvänt. Varken ateismen eller materialismen har förmått att ge oss det vi längtar efter på djupet. Därför är Sverige på kollektiv resa mot kristen tro."
"Den kristna tron växer snabbare i världen än någonsin i historien. Nu är det mer än 2,1 miljarder människor som tillhör någon kristen kyrka i världen. Mer än 100.000 människor blir kristna varje dag i världen och omkring 3000 nya kyrkor grundas varje vecka globalt sett."
Med anledning av EU:s femtioårsdag har påven velat ha in en skrivelse i jubileumsdeklarationen om Gud och kristendomen som unionens grund. Detta har Dagens Nyheter skrivit om:
Ett nytt dokument har kommit från Vatikanen. Denna gång handlar det om eukaristin. Det innehåller inte direkt några nyheter. Förbudet mot interkommunion kvarstår (ekumeniskt - eller snarare oekumeniskt...).
Påven vill också att latinet återuppväcks som huvudspråk vid mässorna. Det tycks vara ett led i en tillbakagång till prekonciliära mässor.
Om det kan man ju tycka vad man vill. Men risken är att det stänger ute fler än de som skulle känna sig hemma (i min församling förekommer latin i mässans fasta delar ganska ofta - men så är det ju inte överallt).
Dagen skriver (igår) om att Påven Benedikt XVI håller fast vid att prästerna ska leva i celibat. Det framgår av ett dokument om trosfrågor som han offentliggjorde på tisdagen.
Det står vidare:
"Han menar att prästcelibatet ska ses som en välsignelse för kyrkan och för hela samhället. Det faktum att det råder prästbrist på många håll i världen får inte påverka det här ställningstagandet, menar han."
Man kan undra hur han motiverar det? Det råder stor katolsk prästbrist i världen p.g.a. sentida regler som enkelt och smidigt går att ändra så att alla med prästkallelse kan få följa den. Då finns det plötsligt ingen prästbrist. Men gjorde man det skulle naturligtvis Vatikanens kontroll över prästerna samtidigt minska väsentligt... Är det inte helt krasst en fråga om makt som ligger i botten?
"Påven upprepar också i dokumentet att de som skiljt sig och gift om sig inte kan delta i nattvarden. I princip tycker han att den som går till nattvarden med denna handling förklarar att man är enig med kyrkans lära. Därför kan det vara tveksamt om politiker och lagstiftare som öppet kämpar för till exempel rätten till abort, homosexuella äktenskap och liknande förslag, har rätt att gå till nattvarden. Men han lämnar det slutgiltiga avgörandet om detta till biskoparna."
Detta är ju inga nyheter precis - vid förra valet i USA kritiserades politiker som inte röstade enligt kyrkans lära....
Konverterar man från ett annat samfund och är gift - och vill bli präst - går det bra att fortsätta vara gift och bli prästvigd - sådana dispenser ges relativt ofta - se t.ex. här:
Men varför ses "infödda" katolska män som alltför inkompetenta för att klara av ett äktenskap vid sidan av Det Så Heliga Och Så Enormt Krävande Ämbetet?
Det ligger uppenbarligen något annat bakom det.
Möjligen skulle de behöva befrias från en hel del administration för att hinna med både familj och tjänst utan att försumma någondera - men det är också enda hindret - förutom ekonomin. Men visst finns det väl en hel del skatter i Vatikanen som kunde omfördelas eller säljas till förmån för bättre behövande - sådana finns det ju gott om både inom och utanför Kyrkan...
Ibland kan man undra hur Vatikanen har samvete att fortsätta att rättfärdiga sin diskriminering av så många katolska män - och kvinnor?
Igår visades en dokumentär om hur barn fostras närmast till religiösa elitsoldater (och används av den politiska högern i USA).
Smart grepp. Inga är lättare att påverka än barn. Inga kan sedan lättare påverka vuxna.
Men hur påverkar det resten av dessa barns liv?
Intentionen med lägret - Jesus Camp - bygger på väckelsekristen grund - tanken verkar vara att i tidig ålder väcka en hängiven överlåtelse till Gud. Detta sker också. Men det stannar inte vid det - utan går mycket längre.
Barnatro är inte längre - som i de schablonbilder som lutar åt andra hållet - förknippat med något tryggt och gulligt (rosiga planscher där Jesus bär på ett litet lamm) - utan det handlar här snarare om andlig krigföring.
I judiska församlingen i Stockholm kommer egalitära gudstjänster att införas vid Simchat Tora i år (Torafesten som infaller i oktober).
D.v.s. kvinnor och män kommer fr.o.m. då att delta på lika villkor - så att kvinnor räknas in bland de tio personer som krävs för att fira gudstjänst - och de får också läsa ur Toran.
Ett framsteg minst sagt!
De ortodoxa judar som tillhör samma synagoga lär också få fortsätta att fira sina gudstjänster där har jag läst någonstans tidigare. Förnyelse utesluter inte att de som föredrar det som varit brukligt under en viss tid i historien fortsätter så.
Något för kyrkan att lära av? Kan olika traditioner och inriktningar få rymmas under samma tak - parallellt?
Kyrkans tidning har många intressanta notiser idag - så jag lägger in kommentarer utifrån dem lite allt eftersom.
Först av allt:
Anders Wejryd ska träffa påven på måndag för en audiens om ekumenik och internationella frågeställningar....
Lycka till - om du nu ser detta på någon dator nånstans innan dess!!!
Påminn gärna påven om att ekumenik för katolsk del inte bara kan bestå i att vända sig till ortodoxerna och andra som står närmast katolskt tänkande i en del frågor - utan att det är minst lika viktigt att vända sig till de lutherska kyrkorna och välkomna det de har att bidra med till den kristna helheten.
För Sveriges del, inte minst, detta att vi snart firar 50 år då kvinnor åter har fått inneha kyrkliga ämbeten (diakoner, präster, biskopar)! Där finns ännu mycket att lära på en del håll, många fördomar att bli av med....
Och det finns också mycket att gräva fram ur historien. Titta gärna in i kyrkan S:ta Prassede i Rom - där det finns en mosaik av "Episkopa Theodora" - bredvid jungfru Maria och två andra kvinnor.... Undrar vad påven säger om det? (Hon var av allt att döma biskop för den församlingen.) I katakomberna finns också intressanta målningar av kvinnor som firar eukaristi... Varför talas det så tyst om det?
Kanske Sverige skulle kunna få bli ett föregångsland katolskt sett i fråga om att återuppta dessa ämbeten även för kvinnor - just för att vi redan är så vana vid att se kvinnor i tjänst i andra samfund? (Tack - alla ni som har berett vägen...!)
Detta är i alla fall min bön inför "kvinnornas internationella världsböndag" imorgon (som det också stod om i tidningen)!