A Catholic Renewal

~ En radikal blogg ~

"Se, jag gör allting nytt..." (Upp 21:5)

tisdag, augusti 26, 2008
Balkongodling - skördetid

Så har sommaren snart flugit förbi helt och hållet... Och balkongodlingen sjunger på sista versen för i år.

Det har grönskat rejält - men skörden har inte blivit så stor. En del otäck ohyra (både flygande och krypande) har tagit sig in - gett sig på solrosor, sommarblommor och persilja - och framför allt rädisor. Tuggat bort stora delar av bladen. Nu har de börjat äta på melonplantorna - men kylan gör att det inte lär hända mer med dem hur som helst.... Synd - det hade varit intressant.

Rädisor blev det inga alls - en stor besvikelse eftersom det var så många plantor. Men felet var att jag inte plockade bort blomstängarna som stal all energi från själva rädisorna under jorden. Eventuellt hade de inte tillräckligt jorddjup heller. Köpte två fröpåsar eftersom jag gillar rädisor, och jag har en eller en och en halv påse med frön kvar till nästa år. Hoppas det går bättre då. Har förmodligen dessutom frön på gång från de utblommade exemplaren. Kanske ska spara dem.

Har börjat ta vara på frön från sommarblommelådan nu - lite frön till solrosor, klint och gossen i det gröna är räddade till nästa år. Resten blommar än... Väntar på att luktärternas frökapslar ska vissna - de var fantastiska, spred en ljuvlig rökelsedoft och hade vackra blommor i olika färger, så jag ska spara frön från dem med....

De enorma tomatplantorna har ett tjugotal små gröna tomater - bara en körsbärstomat har hittills mognat - en till är på väg. Den var ganska sträv och grov i skalet - inte slät och tunn som dem man köper på ask. Härdad av svenskt väder? Inte så god heller. Men mogen lagom tills att reträtten var slut. En kvist med många små tomater på gick tyvärr av idag när jag tog bort lite gula blad. Annars är bladen på flera plantor nästan lila - lite otippat. Undrar om det är något fel på dem eller om de ska vara så - nån som vet? De blommar fortfarande - dessutom!

Det lär bli stekta gröna tomater i slutet av september om temperaturer under 10 grader håller sig borta till dess.

Sallad har jag skördat i en dryg månad nu - kunnat äta omkring fyra blad om dagen utan att det syntes att något försvunnit från zinklådan den växer i. Men nu börjar plantorna dö - antingen p.g.a. elaka småkryp (läste om en sort som gett sig på flitiga lisor på kyrkogårdar i landet - och salladen reagerar precis som de - på nolltid blir de sladdriga och dör) - eller naturligt åldrande...

Morötterna är pyttesmå än, men jag har börjat gallra nu så att de sista hinner växa till sig lite mer. Hinner de inte det så gör det inget - de är som allra bäst när de är små och krispiga. Mums!Sockerärtor blev det en ytterst liten skörd av - räckte till två pyttesmå ärthögar på tallriken två kvällar under reträtten.

Persilja har det skördats i mängd innan ohyran kom till en av plantlådorna och en annan blev övervattnad - en tredje låda klarade sig fint. Trevligt - absolut återkommande balkonginslag även nästa år! Kanske går att ha inne under vintern? Det är en tvåårig sort - men frågan är om man ska lämna den ute under vintern eller plocka in den? Nån som vet?

Smultron blev det inte ett enda - men jag försöker få lite nya skott att gro nu och sedan övervintra. Kanske de lyckas bättre?

Jordgubbar fick jag kanske 7-8 stycken - men de var desto godare - helt annat än dem man köper, som har fraktats en bra bit, även om de är svenska. Det får gärna komma fler nästa år.... :-)

Etiketter: , , ,

postat av Charlotte Therese Björnström @ 14:25  
0 Kommentar/-er:
Post a comment here: Skicka en kommentar
To the main page of this blog: Till bloggens första sida
 
 
     
OBS!!! BLOGGEN HAR FLYTTAT! / THE BLOG HAS MOVED!
Senaste kommentarer
My English blog posts
Aktuellt
Min lilla hörna
Om bloggen
Tidigare inlägg
Arkiv
Webbsidelänkar
En salig bloggblandning
Etiketter - ett urval
Ekumenisk dialog
Citerat

  "Since we live by the Spirit, let us keep in step with the Spirit." (okänd källa)

  "Where there is no love, put love and gather love."  Johannes av Korset

  "The soul of one who loves God, always swims in joy, always keeps holiday, and is always in the mood for singing." Johannes av Korset

  "To write is to pray."  Thomas Merton

  "In vino veritas!" (Det kan tolkas bokstavligen så - på ett djupt sätt - i eukaristin.)

  "Injustice anywhere is a threat to justice everywhere. I will not stand idly by when I see an unjust war taking place." Martin Luther King, Jr.

Smått och gott

Copyright: Charlotte Thérèse, 2007

Bloggtoppen.se BlogRankers.com Christianity Blogs - Blog Catalog Blog Directory Blogglista.se Bloggar Religion bloggar Blog Flux Directory Blogarama - The Blog Directory Add to Technorati Favorites
eXTReMe Tracker