A Catholic Renewal

~ En radikal blogg ~

"Se, jag gör allting nytt..." (Upp 21:5)

måndag, juli 21, 2008
Kardinal Newmans sista vilja bryts - för att undvika skandal?
Så ska kardinal Newmans kvarlevor grävas upp och flyttas - mot hans uttryckliga önskan - eftersom allra käraste vännen och prästkollegan lämnas kvar i graven när han själv färdas mot helgonprocessens fullbordande (bara ett mirakel fattas - men det inträffar säkert snart - eftersom allt annat redan är kirrat).

Man kan undra varför han flyttas. Är det för att undvika skandal och rykten? Skulle det svärta ner hans annalkande gloria ifall det skulle visa sig att han var homosexuell och inte levde i celibat?

Ja, vad ska man tro? Själv skulle jag knappast insistera så oerhört kraftigt på att begravas i samma grav som någon vän. Däremot förstås gärna i samma grav som min (blivande) man - om han dyker upp nån gång vill säga...

Så det låter då i mina öron som att dessa herrar var lite mer än bara goda vänner... Tänk om kyrkan klarade av att hantera sånt lika bra som Gud.... Tänk om också helgon fick framställas som de människor de var fullt ut...

Man minns i såna här sammanhang de tragiskt manipulerade "självbiografier" man läst - Thomas Mertons censurerade böcker, Thérèse av Lisieux' självbiografis första utgåva (utgåvor?) - med sockersöta teckningar, retuscherade foton och ändrad text.

Kyrkan behöver inga fler tillrättalagda helgon med änglavingar, svävande en bit ovan jord... Men vi behöver verkligen fler riktiga helgon av kött och blod!

***

"It was Cardinal Newman's dying wish that he be buried with his closest friend in the grounds of the house they had shared as priests.

But now, nearly 120 years after his death, Britain's most famous convert to Roman Catholicism is to be reinterred in a sarcophagus in preparation for his becoming a saint, leaving the remains of his friend behind.

The decision to separate the remains of John Henry Newman and Ambrose St John has upset figures in the Church and led some to question whether it is embarrassed about their relationship."

Läs hela artikeln här.

Etiketter: , , ,

postat av Charlotte Therese Björnström @ 14:03  
25 Kommentar/-er:
 • 21 juli, 2008 17:42 sa Anonymous Tubbo

  Är det här en ny trend månne?

  Detta med den "sminkade" heligheten?

  Jag menar.. det har ju funnits ett kollegium i Rom för prästers oäkta barn..

  "Lösaktiga" präster är nog varken sällsynt eller förvånande..

  Bara det att i dessa dagar verkar kyrkan inte vara helt inställd på att erkänna detta för allmänheten..

  Som i detta fall.. verkar ju väldigt märkligt.. ifall flytten inte avser att det helgonet skall balsameras eller gravläggas på ett särskilt avsett ställe.. sen har vi ju det här med reliker.. de brukas ju ännu..

   
 • 21 juli, 2008 18:04 sa Blogger Charlotte Therese

  Tubbo,

  Nej då, ingen ny trend precis - utan en gammal goding.

  Tillrättalagd "helighet" har varit det vanliga under många århundraden.

  Det är snarare först i vår tid som man allt mer börjar få upp ögonen för den äkta varan. Inte för att den inte finns där under den tjusiga ytan - men det är ju så onödigt att göra den till något den inte är.

  Jag menar - mänsklighet fullt ut gör ju ingen mindre helig. Man behöver inte försköna verkligheten för att en person ska vara ett föredöme.

  Ju mer änglalikt någon rustas upp - desto mindre intressant blir exemplet för nu levande människor av kött och blod.

  Flytten av kroppen beror på den av allt att döma snart väntande helgonförklaringen - personer har grävts upp så här tidigare. Men det är ju högst ovanligt, för att inte säga unikt, att två män som bott ihop är placerade i samma grav, och att den ena av dem helgonförklaras.

  Flytten i detta fall verkar mest vara en Vatikansk manöver för att skyla över eventuella obehagliga fakta. Som att de inte bara skulle ha varit goda vänner.

  Jo, katolska prästbarn (och biskopsbarn och påvebarn) finns det ganska många genom historien - och inte bara från den tid då det var tillåtet för dem att gifta sig utan även i vår tid. Jag har läst ett antal sådana vittnesbörd av barn som farit illa av att leva i dolda familjer där fadern ofta inte tagit sitt delansvar för barnen, eller varit ganska frånvarande.

  Det är det här jag vill åt - öppna upp celibatsreglerna så det blir valfritt och så att alla kan leva öppet - för Guds och Kyrkans och människornas skull! Inte minst för barnens skull!

  Kul förresten, att se dig här igen! Fick kattliga hälsningar förut... :-)

  Har du skaffat någon ny blogg än(jag länkar fortfarande till den som inte finns kvar)?

  Charlotte

   
 • 21 juli, 2008 18:06 sa Blogger Charlotte Therese

  P.S.

  Mest anmärkningsvärt i det här tycker jag är att de inte respekterar hans sista så klart uttalade vilja.

  Om jag var han så skulle jag inte vara glad precis...

  Tror de inte att han ska märka det eller vad?

  Hur vågar de be honom om förbön efter att ha handlat så respektlöst?

  D.S.

   
 • 21 juli, 2008 18:07 sa Anonymous Anonym

  Kan man applicera detta citat till detta?

  Luk 9:59 Till en annan sade han: "Följ mig!" Mannen svarade: "Herre, låt mig först gå och begrava min far."

  Luk 9:60 Jesus sade till honom: "Låt de döda begrava sina döda, men gå du och predika Guds rike!"

   
 • 21 juli, 2008 18:12 sa Blogger Charlotte Therese

  Sleepaz,

  Ja, säg det....?

  Han är ju redan begravd - så det passar inte riktigt på pricken.

  Men andemeningen kanske?

  Fast jag förnekar inte att Newman var en stor personlighet - eller t.o.m. ett helgon. Känner inte till honom så pass att jag kan uttala mig om det.

  Och då är han ju levande snarare än död.

  Men visst känns det som att det allra viktigaste i dina citat här är orden: "Följ mig!"

  Charlotte

   
 • 21 juli, 2008 18:14 sa Blogger Charlotte Therese

  Och:

  "gå du och predika Guds rike!"

  Jo men visst!

   
 • 21 juli, 2008 18:48 sa Anonymous tubbo

  haha.. ja.. Tistou och jag är polare vettu :D

  Alltså.. själv stödjer jag kravet på celibat för ämbetsbärarna.. dock inte utifrån ett helighetsperspektiv.. utan av det skäl som Gregorius VII skärpte.

  Kyrkans gods får inte riskeras att förvandlas till arvlän.

  Men..

  .. då måste man kunna tillåta arvsyndens inverkan på oss alla.. präst som lekman..

  Just i detta fall tycker man väl att ifall man velat dölja att Newman var homosexuell hade man kanske undvikit att beatifiera honom( eller vad det nu heter) och ifall detta inte gått så hade man nog inte dragit mer uppmärksamhet till saken genom att bryta hans sista vilja och flytta kroppen..

  Därtill skall väl nämnas att även om de två inte var homosexuella så kan vi finna skönhet i den vänskap som gjorde att de valde att vila sin jordiska sömn i döden tillsammans..

  Slutligen.. nej jag har ingen ny blogg.. faktum är att jag inte ens har internet.. sitter just nu.. i denna stund.. på biblioteket.. som stänger om en kvart..

  Tack för omtanken dock.. ta hand om dig så hörs vi.. :)

   
 • 21 juli, 2008 18:49 sa Anonymous Anonym

  Jag förstår inte detta med helgon och den vandring som han skall vandra.

  Helgon eller ej, inför Jesus står vi alla lika och är i behov av Lammets blod för syndernas förlåtelse. Och vi måste alla ta på oss kristi kors.

  2 Kor 5:10
  Ty vi måste alla träda fram inför Kristi domstol, för att var och en skall få igen vad han har gjort här i livet, gott eller ont.

   
 • 21 juli, 2008 18:50 sa Anonymous Anonym

  Det var värst va arg jag låter. Jag är snäll :)

   
 • 21 juli, 2008 18:53 sa Anonymous tubbo

  Sleepaz.. bara katolskt trams.. inget att bry sig om :D..

  Visst har du rätt.. men kanske håller du med om att i vissa människor glöder kärleken hetare..

  Att de finns vissa som samarbetar med Gud i högre grad än oss andra?

  Hörs, kompis.. :)

   
 • 21 juli, 2008 19:14 sa Blogger Charlotte Therese

  Tubbo,

  Tistou och jag är bra vänner vi med, även om vi inte delar alla åsikter (om mattider och sånt).

  Du anar inte hur katt-tomt det blir när han har åkt hem. Och bilderna av honom i bloggen gör en bara nostalgisk. (Han är ju för söt.)

  Men jag har inte tänkt be om att begravas i samma grav som honom... :-)

  Fast delar gärna hans kattliga närvaro fler gånger - han inspirerar. Även om jag märker ganska stor skillnad allergimässigt när han är här och inte.

  Synd att du inte har startat upp en ny blogg - men man ska ju aldrig säga aldrig...

  Och biblioteket har förstås stängt när detta är färdigskrivet, så du hittar det väl imorgon eller så.

  Det där med att bevara Kyrkans gods är ju enkelt att ordna - bara låta de gifta prästerna skriva på ett papper om att de inte kommer att göra några anspråk på det. Nu har ju inte katolska kyrkan särskilt mycket till gods i vårt land (längre)... Men som ren formalia, juridiskt bindande.

  Jag tycker att människan går före materiella saker och regler. Om människor far illa p.g.a. regler så är det reglerna som ska ändras och inte människorna som ska fortsätta lida. Om det går att hindra - och detta är ju exempel på sådant som lätt kan ändras. Särskilt som barnen kommer i kläm. De är ju oskyldiga i sammanhanget.

  Ja, visst borde man undvika att flytta kroppen - under alla omständigheter, kan jag tycka.

  Låt dem vila i frid...

  Och, ja, visst är det fint nånstans. Om än lite udda, som sagt. Om det nu inte är något mer bakom det än vänskap. Och i så fall: låt bli att hymla med det, Kyrkan! Det blir inte mindre fint för det.

  Hörs!

  Charlotte

   
 • 21 juli, 2008 19:24 sa Blogger Charlotte Therese

  Sleepaz,

  Jag tycker inte att du låter arg - och jag tror dig - du verkar vara snäll (av vad jag har sett hittills, och hört ryktas av vissa som träffat dig IRL)... Hör gärna av dig om du (och flickvännen) har vägarna förbi österut nån gång... (Gäller även Tubbo - fast där vet jag inte i vilket väderstreck du i så fall färdas...)

  Vi funderar lite löst på att ha en bloggarträff i U-a i höst - vore kul om särskilt "snälla" bloggare dyker upp.. Fast inbjudan är öppen även för andra... :-)

  Som svar vill jag egentligen bara upprepa vad Tubbo redan skrev:

  "Visst har du rätt.. men kanske håller du med om att i vissa människor glöder kärleken hetare..

  Att de finns vissa som samarbetar med Gud i högre grad än oss andra?"

  Så tror jag att det är. Även om meningen förstås är att alla skulle vara lika himlastormande glödande och lika kattsmidiga inför Guds minsta puff....

  Charlotte

   
 • 21 juli, 2008 19:27 sa Anonymous Anonym

  Jepp visst finns det vissa som fått en stor nåd av Gud att förvalta trons andra. Skall vi tacka Gud eller helgonen för det? :)

  Vi hörs :)

   
 • 21 juli, 2008 19:29 sa Anonymous Anonym

  Charlotte:
  Ja en bloggträff vore fint. Jag kommer gärna om en sådan äger rum :)

   
 • 21 juli, 2008 19:57 sa Blogger Charlotte Therese

  Sleepaz,

  Vi får tacka Gud för allt - även för att det finns människor som öppnar sig för Guds nåd så till den grad att den skiner igenom så vi andra kan se ännu klarare...

  Och så finns de nu där, våra syskon i himlen, som har kommit dit före oss, och som ser Gud ännu klarare än de gjorde på jorden - och då vet de kanske precis hur de bäst ska be för oss?

  Annars tror jag att meningen är att vi ska följa den helige Ande så följsamt vi kan - och därigenom bli de vi är innerst inne - inte försöka bli kopior av andra som gått före. Inte ens kopior av Jesus. (Som om det vore möjligt...)

  Vi är skapade som original...

  Det äger rum små bloggträffar i miniatyr lite titt som tätt i den Stora Universitetsstaden. Det brukar vara jättetrevligt.

  Om vi inte får ihop till en bautaträff i höst så ordnar vi en i miniatyr om du och/eller andra skulle ha vägarna förbi.

  Hör alltså av er om eller när så är fallet... :-)

  En eventuell större träff i höst, kanske över en helg, annonseras här i bloggen minst några veckor i förväg - så håll utkik.

  Charlotte

   
 • 21 juli, 2008 21:00 sa Blogger Kraxpelax

  Hördu Sleepaz, ska vi bli gravkompisar?

  :oD

   
 • 21 juli, 2008 21:04 sa Blogger Kraxpelax

  Ah, en IRL-träff? Det skulle jag vara intresserad av. Man håller på å bli alldeles asocial, juh!

  :o/

  För mig passar det när och var som helst.

   
 • 21 juli, 2008 21:23 sa Blogger Charlotte Therese

  Kraxpelax,

  Inget datum är som sagt bestämt än för formell bloggträff - vi har bara lite löst sagt "i höst" - men du är så välkommen förstås.

  Blir det av så går det att anmäla sig via bloggen sen - kan ju vara bra att veta ungefär hur många det blir så vi kan ordna med lokal, kanske fixa nån mat tillsammans etc...

  Informella samlingar med några få blir det ibland när någon bloggare passerar staden - då hör man lämpligen av sig till mig.

  Nu under sensommaren är nog de flesta bortresta, men det blir väl lättare framåt hösten.

  Charlotte

   
 • 21 juli, 2008 21:23 sa Anonymous Anonym

  Krax. Visst häll upp gravölen så skålar vi :)

   
 • 21 juli, 2008 21:25 sa Anonymous Anonym

  Charlotte, jag skulle gärna uppskatta en katolks mässa vid ett ev besök. Jag är ju som sagt pingstvän, men besöker gärna andra delar i kristi kropp. :)

   
 • 21 juli, 2008 21:25 sa Blogger Charlotte Therese

  P.S.

  Är det inte nån film som heter "Grabben i graven bredvid" eller liknande?

  Har inte sett den, men vad den än handlar om så får den antagligen nya dimensioner mot bakgrund av detta ämne...:-)

  D.S.

   
 • 21 juli, 2008 21:26 sa Blogger Charlotte Therese

  Fast man skulle kanske få ändra titel till:

  "Grabben bredvid i graven"?

   
 • 21 juli, 2008 21:28 sa Anonymous Anonym

  "Grabben i graven bredvid" Det är en rätt oki rulle med Micke Nyqvist.

   
 • 21 juli, 2008 21:36 sa Blogger Charlotte Therese

  Sleepaz,

  Just så var min tanke - om det börjar t.ex. på lördag eftermiddag - så alla hinner ta sig hit - och så lagar vi god mat och pratar och skrattar sedan under hela kvällen....

  Kanske vi kan ordna improvisations-stand-up eller något annat skoj om en viss humorkonciliekompanjon skulle råka vara här. (Blogg-gräl är dock det enda som är strängt förbjudet! Fast det brukar aldrig uppstå IRL.)

  Och på söndag förmiddag är alla som vill välkomna till "min" och "vår" kyrka... (Vi är ju flera bloggare som är bosatta här och ses där närmast söndagligen.) :-)

  Övriga går dit de vill, det finns många kyrkorum att välja på här - den flitige hinner med flera stycken, om man lyckas pricka in gudstjänster på olika tider, eller springer maraton mellan dem...

  Gäller bara att hitta en helg som passar de flesta. Själv börjar jag redan få hösten ganska inbokad, oroväckande nog - och det är bara juli än!

  Kom gärna med förslag på datum!

  Och - som sagt - har du vägarna förbi här, eller Stockholm (som inte ligger långt ifrån - både bussar och tåg går ofta hit) vid något annat tillfälle så är det bara att maila eller skriva en kommentar.

  Charlotte

   
 • 21 juli, 2008 23:33 sa Blogger kyrksyster

  Tänker på Nelson Mandela... också en stor man som är ett föredöme på många plan. Men som varit gift ett antal gånger.

  Vi är alla människor. Även helgon är människor, med storhet och svaghet. Med stordåd och feghet...

  Det är Guds nåd som är oöverträffbar!

   
Post a comment here: Skicka en kommentar
To the main page of this blog: Till bloggens första sida
 
 
     
OBS!!! BLOGGEN HAR FLYTTAT! / THE BLOG HAS MOVED!
Senaste kommentarer
My English blog posts
Aktuellt
Min lilla hörna
Om bloggen
Tidigare inlägg
Arkiv
Webbsidelänkar
En salig bloggblandning
Etiketter - ett urval
Ekumenisk dialog
Citerat

  "Since we live by the Spirit, let us keep in step with the Spirit." (okänd källa)

  "Where there is no love, put love and gather love."  Johannes av Korset

  "The soul of one who loves God, always swims in joy, always keeps holiday, and is always in the mood for singing." Johannes av Korset

  "To write is to pray."  Thomas Merton

  "In vino veritas!" (Det kan tolkas bokstavligen så - på ett djupt sätt - i eukaristin.)

  "Injustice anywhere is a threat to justice everywhere. I will not stand idly by when I see an unjust war taking place." Martin Luther King, Jr.

Smått och gott

Copyright: Charlotte Thérèse, 2007

Bloggtoppen.se BlogRankers.com Christianity Blogs - Blog Catalog Blog Directory Blogglista.se Bloggar Religion bloggar Blog Flux Directory Blogarama - The Blog Directory Add to Technorati Favorites
eXTReMe Tracker