A Catholic Renewal

~ En radikal blogg ~

"Se, jag gör allting nytt..." (Upp 21:5)

lördag, juli 19, 2008
Konsumtion, klass, klassifikation - vad får det för konsekvenser?
Följande artikel är ett gästblogginlägg som tar upp några reflektioner och ställer viktiga frågor utifrån dem - ni är alla välkomna att kommentera!

***

Reflektioner kring konsumtion – klass – och några klassifikationssystem

Förutom det faktum att ökad konsumtion är ett miljöproblem och ett rättviseproblem så finns det också forskning som visar att ökat välstånd, och därmed konsumtion, inte gör människor lyckligare i en djupare mening. Man kan bli glad någon dag eller ett år över det man har köpt. Men sedan måste man köpa saker igen för att blir glad igen. Detta skulle kunna bli/vara ett en- till tvådimensionellt liv. Och detta, vill jag påstå, är inte tillräckligt för människan som människa som har förnuft, själ, hjärta och en kropp – om man inte tar det andliga med i beräkningen.

”Man blir inte det man köper”, utan man blir det man tänker och gör. Med dessa ord skulle jag vilja sammanfatta det hela. Man kan bli en hyperaktiv konsument som jobbar, älskar, tjänar pengar och köper mer varor för att tillfredställa sina egna behov eller sina föreställda behov. Men man blir aldrig det som man föreställer sig att man ska bli genom det man köper, man blir aldrig den drömbild som man föreställer sig genom köpandet. Och ändå så är det nog rätt viktigt för människan med sin litenhet i denna stora värld att kunna tillåta sig att glädjas till viss del av det materiella. Just för att människan är av kött och blod, med brister och goda egenskaper. Men om jakten efter lycka sker genom det materiella så tror jag att man misstar sig. Det materiella är nödvändigt till viss grad för den materiella fysiska kroppen om man vill leva i världen och inte utanför den, men sedan tror jag att vi alla har en annan slags kropp – den andliga, själsliga – som behöver annan slags näring som är viktigt att söka.

Den andliga och psykiska kroppen säger vilka vi egentligen är, vilka egenskaper vi har, och det är inte alltid det som man föreställer sig vara genom bekräftelser från andra och i andras ögon. För hur kan man veta med säkerhet att andra tänker och handlar rätt och riktigt mot sig själva och mot omvärlden - för att man därigenom alltid ska kunna ta omgivningens bekräftelser eller brist på bekräftelser på allvar när det gäller saker som bl.a. konsumtion? Hur vet vi att den andra vet vad som är bra? Hur kan jag själv vara säker på att jag vet vad som är bra för mig? Även om vi pratar om något som är så ”harmlöst” som konsumtion.

Det blir inte heller lättare för individer att veta vad som är rätt och fel kring så ”små” saker som konsumtion när samhället är grundat på ekonomin som bestämmer det mesta både på makro- och mikronivå. På makronivå så är det de stora företagen som satsar miljarder kronor varje år för att övertyga konsumenterna att köpa, företag som skapar behov som i själva verket inte finns från början hos människan och som man anammar och automatiskt gör till sina egna konstruerade behov. På mikronivå så är det de ekonomiska symboler du visar utåt som till stor del kan avgöra hur du blir uppfattad av andra. Och allting är relaterat till makt. Äger man något så föreställer man sig också att man äger makt just för att ”alla” har ett slags konsensus om detta, ”alla” är överens om hur saker och ting ska fungera. Det är inget man pratar om eller tänker på utan det är något som man per automatik gör och handlar efter. Vad händer då med människan under tiden om det verkligen är så som människor fungerar i samhället? Vad händer med den andliga kroppen? Vad händer när vi dag in och dag ut odlar våra andliga egenskaper i enlighet med begreppen ekonomi – konsumtion – status - makt? Vad händer med våra andliga tillstånd när vi därmed bemöter människor i enlighet med bl.a. denna formel, förutom så klart andra formler?

Dessutom så är det mesta klassat i samhället; kön, etnicitet/”ras”, funktionshinder, sexualitet, ålder och inte minst religion är klassade. Har du etiketterna rätt kön, rätt klass, rätt ålder, rätt ”ras”, rätt sexualitet, rätt religion och är hel utan och innan så är du helt ok, helt godkänd, accepterad och upphöjd i samhället. Vad händer med samhällets andliga kropp och med människans inre kropp om det skulle vara så att majoriteten människor klassar andra enligt dessa mönster och behandlar andra därefter, och om vi skulle summera alla dessa otaliga subtila och mindre subtila handlingar som grundar sig på något sådant? Vad får vi då? Vad är konsekvenserna av det hela? Vad är konsekvenserna för samhällets bestånd i en alltmer komplicerad men enkelriktad värld?

I en alltmer globaliserad värld har vi mer ansvar för våra praktiska handlingar i vardagen som påverkar människor i vår del av världen och i andra delar av världen samt naturen. Mina frågor till mig själv och till mina läsare är: Vilken slags/sorts summa av handlingar vill vi ha i samhället? Vad vill vi skörda? Vilka är konsekvenserna?

Caroline

***

Uppdatering: inlägget är nu stängt för kommentarer enligt önskan av artikelförfattaren.

Etiketter: , ,

postat av Charlotte Therese Björnström @ 20:47  
     
OBS!!! BLOGGEN HAR FLYTTAT! / THE BLOG HAS MOVED!
Senaste kommentarer
My English blog posts
Aktuellt
Min lilla hörna
Om bloggen
Tidigare inlägg
Arkiv
Webbsidelänkar
En salig bloggblandning
Etiketter - ett urval
Ekumenisk dialog
Citerat

  "Since we live by the Spirit, let us keep in step with the Spirit." (okänd källa)

  "Where there is no love, put love and gather love."  Johannes av Korset

  "The soul of one who loves God, always swims in joy, always keeps holiday, and is always in the mood for singing." Johannes av Korset

  "To write is to pray."  Thomas Merton

  "In vino veritas!" (Det kan tolkas bokstavligen så - på ett djupt sätt - i eukaristin.)

  "Injustice anywhere is a threat to justice everywhere. I will not stand idly by when I see an unjust war taking place." Martin Luther King, Jr.

Smått och gott

Copyright: Charlotte Thérèse, 2007

Bloggtoppen.se BlogRankers.com Christianity Blogs - Blog Catalog Blog Directory Blogglista.se Bloggar Religion bloggar Blog Flux Directory Blogarama - The Blog Directory Add to Technorati Favorites
eXTReMe Tracker