A Catholic Renewal

~ En radikal blogg ~

"Se, jag gör allting nytt..." (Upp 21:5)

måndag, mars 10, 2008
Senaste nytt på syndfronten
Vatikanen har nu listat en ny radda synder. (För den som har brist på fantasi, eller som har kört fast i samma gamla favoritsynder.)

Eller så är det kanske för att prästerna behöver lite omväxling så de inte uttråkat somnar i de tomma biktbåsen - om de ens sitter där. För en undersökning visar att 50% av katolikerna i Italien (och det är förmodligen representativt för de flesta länder i Europa och USA) aningen inte tycker att det behövs en medlare mellan Gud och människa eller att de känner sig obekväma inför att tala med en annan människa om synder. Hmmm... Vad kan det tänkas bero på? Alltför många otäcka tvångsbikter som barn?

Bland de nya fräscha synderna kan man frossa mellan allt från stamcellsforskning till ekologiska brott (nej, inte eko-brott).

I biktstolen i framtiden:

Biktbarnet: - Pater, förlåt mig, för jag har forskat om botemedel för en livshotande sjukdom nu igen....

Biktfadern: - Usch så gräsligt, jag riktigt ryser - tänk att du aldrig lär dig att det är fel att döda outvecklade celler för att rädda människoliv - läs tio Ave Maria som bot. Nej, förresten, elva!

Eller:

Biktbarnet: - Mater, förlåt mig, jag var för lat för att sopsortera i förra veckan. Och så köpte jag inte energilampor senast, utan de där billiga glödlamporna. Och så tog jag bilen hit till kyrkan och släppte ut flera kubikcentiliter avgaser.

Biktmodern: - Mitt barn, det ordnar sig nog ska du se, men försök att inte göra om det - om alla gör så blir det inte bra. Som bot får du sortera både dina och grannens sopor nästa vecka - så slår du två flugor i en smäll.

Barnförbjudet bonusmaterial till den andra scenen:

Biktmodern: Oj, ursäkta, det var inte meningen att uttrycka det så - nu får jag nog gå och bikta mig... Flugor är ju också levande varelser... De ingår i ekosystemet som i sin helhet är införlivat med den senaste katolska läran. Det hade du kanske inte hört? Påven kom på den snilleblixten så sent som förra månaden. Samtliga djur räknas numera som katoliker - i brist på frivilliga människor. Svårast är att få kaninerna att hålla sig i schack. De biktar sig var och varannan dag... Å andra sidan fyller de upp biktbåsen så de inte ekar så tomt...

***

Uppdatering: Dagen har en artikel om detta - som nämner en kurs som katolska präster ska erbjudas för att hantera biktsituationen bättre - suveränt!

Etiketter: , ,

postat av Charlotte Thérèse @ 16:28  
3 Kommentar/-er:
  • 10 mars, 2008 23:04 sa Blogger Joachim Elsander

    Även synder behöver uppdateras. (fast visst är det samma gamla elände i lite nyare kläder?)
    En fråga från en ickekatolik, ursäkta om den verkar helt korkad. En förklaring till min okunskap är att det främst är genom maffia filmer typ Gudfadern jag mött det mesta av praktiserad katolsk tro. (jag rodnar av skam)

    Stämmer det verkligen att prästen kan säga åt en att läsa tio Ave Maria? Det där med att göra bot, dvs göra rätt för sig och försöka ordna upp sitt misstag kan jag hänga med på men vad innebär tio Ave Maria och varför?

     
  • 11 mars, 2008 13:12 sa Blogger Charlotte Thérèse

    Joachim,

    Ingen fråga är för korkad... :-)

    Men du borde kanske besöka en katolsk mässa nån gång om du har möjlighet...? Bara för att få se det hela IRL utan klichéer.... Och möta vanliga katoliker utanför filmvärlden.

    Ja, det stämmer att ett gäng Ave Maria kan utgöra en bot efter bikten.

    Jag har inte råkat ut för det särskilt ofta, bara någon enstaka gång utomlands.

    Vanligen är prästerna lite mer kreativa än så - så att det samtidigt riktar sig mot någon favvosynd och blir en hjälp att ta itu med den konkret. (Jfr andra scenen i inlägget.)

    Ofta kan man inte ställa till rätta precis alla misstag - men man kan alltid be - det är en anledning till att bön kan utgöra boten.

    Ibland tyst bön, ibland meditation över något bibelord, kanske en psaltarpsalm.

    Och ibland alltså i form av Ave Maria (Hell dig Maria) - som är en del av rosenkransbönen - känner du till den?

    10 Ave Maria utgör en dekad (tio kulor) - på rosenkransen/radbandet finns det fem sådana dekader, där man samtidigt ska meditera över scener ur Jesu liv under varje dekad.

    Det sättet att be är alldeles för komplicerat för min del - ber jag rosenkransen så förmår jag inte rabbla orden mekaniskt, utan tänker på deras betydelse, mycket långsamt, ord för ord, så att bönen utgår från och landar i hjärtat (alltså omöjligt att be rosenkransen i grupp för min del, där bönerna går i ultrarapid, som om det gällde att slå nytt hastighetsrekord...).

    Jag föredrar den här formuleringen:

    Gläd dig Maria, full av nåd, Herren är med dig. Välsignad är du bland kvinnor, och välsignad är din livsfrukt Jesus.

    Heliga Maria, Guds Moder, be för oss syndare, nu och i vår dödsstund, amen.

    Den första delen är hämtad ur evangelierna - den andra delen är kyrkans tillägg.

    Rosenkransen kunde förresten (förr i tiden) ersätta tideböner i kloster. Lekbröder och systrar, som kanske inte var läskunniga, och som arbetade i köket, var inte förpliktade att delta i tidebönerna tillsammans med de övriga - de bad istället ett antal rosenkransar om dagen.

    Slut på föredraget.

    Charlotte

     
  • 11 mars, 2008 23:50 sa Blogger Joachim Elsander

    Tack för en pedagogiskt och intressant genomgång!

     
Post a comment here: Skicka en kommentar
To the main page of this blog: Till bloggens första sida
 
 
     
OBS!!! BLOGGEN HAR FLYTTAT! / THE BLOG HAS MOVED!
Senaste kommentarer
My English blog posts
Aktuellt
Min lilla hörna
Om bloggen
Tidigare inlägg
Arkiv
Webbsidelänkar
En salig bloggblandning
Etiketter - ett urval
Ekumenisk dialog
Citerat

    "Since we live by the Spirit, let us keep in step with the Spirit." (okänd källa)

    "Where there is no love, put love and gather love."  Johannes av Korset

    "The soul of one who loves God, always swims in joy, always keeps holiday, and is always in the mood for singing." Johannes av Korset

    "To write is to pray."  Thomas Merton

    "In vino veritas!" (Det kan tolkas bokstavligen så - på ett djupt sätt - i eukaristin.)

    "Injustice anywhere is a threat to justice everywhere. I will not stand idly by when I see an unjust war taking place." Martin Luther King, Jr.

Smått och gott

Copyright: Charlotte Thérèse, 2007

Bloggtoppen.se BlogRankers.com Christianity Blogs - Blog Catalog Blog Directory Blogglista.se Bloggar Religion bloggar Blog Flux Directory Blogarama - The Blog Directory Add to Technorati Favorites
eXTReMe Tracker