A Catholic Renewal

~ En radikal blogg ~

"Se, jag gör allting nytt..." (Upp 21:5)

måndag, mars 10, 2008
Tio kristna bud (fastehumor)
Som väl de flesta vet så har vi kristna (inte minst katoliker) justerat de ursprungliga budorden så att de bättre ska passa våra kyrkliga specialiteter. (Som konstaterats på annan plats i bloggen har jag fått i mig en stor mängd sarkasmflingor till frukosten idag.)

1. Du skall inte ha några andra gudar vid sidan av Gud (vissa undantag medgives om än med stor tvekan: påven, Jungfru Maria, sporten, tv:n och internet).

2. Du skall inte låta någon annan missbruka Herrens, din Guds, namn (d.v.s. det här gäller bara om du är muslim - håll i så fall järnkoll på serieteckningar och rondeller - men är du kristen så är det ok med en liten rondell-Jesus alternativt trädgårdstomte).

3. Tänk på helgdagen, så att du hinner till alla shoppingcenter innan de stänger.

4. Hedra dina biologiska föräldrar (kan bytas ut mot andra vanligt förekommande alternativ) för att det må gå dig väl och du må länge leva i ditt land.

5. Du skall inte dräpa - annat än i ordkrig.

6. Du skall inte begå äktenskapsbrott - eller brott utanför äktenskapet. Och du skall särskilt noga bevaka att ingen annan gör det. Särskilt inte katolska präster. Eller homosexuella (för tillfället gäller detta bud endast partnerskap). Detta är det allra största och viktigaste budet. Se till att media hårdbevakar det och att katolska kyrkan skriver encyklikor om det så ofta som möjligt. Glöm inte preventivmedlen heller - fast tvärtom alltså.

7. Du skall inte stjäla ur kollekten (eller sno din nästas handväska om den ligger obevakad bredvid dig på kyrkbänken).

8. Du ska inte ljuga ihop något om nån annan (utom om heretiker och annat icke-fariseiskt avskum).

9. Du skall inte ha begärelse till din nästas bautastora villa, ej heller till hans/hennes bostadsrätt eller till hans/hennes prästgård eller (mot förmodan) kloster.

10. Du skall inte ha begärelse till din nästas fru (eller man eller partner), ej heller till hans/hennes barn eller hans/hennes djur, ej heller till något, som tillhör din nästa (webbsidor, bloggnyhetsscoop, biblar i halvfranskt guldsnitt med Doréillustrationer, ej heller till hans/hennes katekeser, konciliedokument, postillor, helgonbiografier, reliker, hårnålar, hålfotsinlägg, rosenkrans, ipod, eller läppstift - särskilt inte de biskopscerisa).

Etiketter:

postat av Charlotte Thérèse @ 12:23  
3 Kommentar/-er:
  • 10 mars, 2008 20:17 sa Blogger Johanna G

    *frustar av skratt*
    Fast jag tycker allt att du kunde ha gjort punkt tio aningen längre - och vad hände med det försvunna (ibland kallade) "andra" budordet ("Du skall inte göra dig någon bildstod eller avbild av någonting uppe i himlen eller nere på jorden eller i vattnet under jorden." - överlåter de hurmoristiska vändningarna på det till dig ;)

    /Johanna G

     
  • 10 mars, 2008 21:45 sa Blogger Charlotte Thérèse

    Johanna,

    Aj då - missade jag andra budet...? ;-)

    Får skylla på att jag hittade dem i original på en kristen sida på nätet och utgick från de formuleringarna. Hmmm... Har de alltså glömt andra budet?

    Fast visst kommer bildförbudet in här lite grann - för muslimer...

    Jag är nog ifråga om det budet lite partisk som ikonmålare - det går liksom ut på att framställa bilder av det heliga - inklusive Jesus.

    Tack vare ikonvännernas seger i ikonoklasmstriden kan jag måla i frid.

    Du har rätt i att punkt tio kunde ha varit längre - mycket längre.

    Ni får gärna fylla på själva... :-)

    Charlotte

     
  • 11 mars, 2008 08:20 sa Blogger Johanna G

    Standard är nog att klassa det "andra" budet som en del av/en kommentar till det första, vilket förklaras av nästa bibelvers (som jag hoppade över sist): "Du skall inte tillbe dem eller tjäna dem. Ty jag är Herren, din Gud, en svartsjuk Gud..." Men sjundedagsadventisterna brukar tycka att detta är (nästan) lika viktigt som att fira sabbaten på en lördag.

    Men jag håller med dig i din partiskhet, även om jag inte är ikonmålare (fast jag skulle gärna lära mig det). Tycker inte ikoner är fel. Men det är väl som Nomas skrev i sitt bidrag till humorstafetten - somliga protestanter kan ju inte skilja mellan att tillbe och vörda, så de vördar endast Gud...

    /Johanna G

     
Post a comment here: Skicka en kommentar
To the main page of this blog: Till bloggens första sida
 
 
     
OBS!!! BLOGGEN HAR FLYTTAT! / THE BLOG HAS MOVED!
Senaste kommentarer
My English blog posts
Aktuellt
Min lilla hörna
Om bloggen
Tidigare inlägg
Arkiv
Webbsidelänkar
En salig bloggblandning
Etiketter - ett urval
Ekumenisk dialog
Citerat

    "Since we live by the Spirit, let us keep in step with the Spirit." (okänd källa)

    "Where there is no love, put love and gather love."  Johannes av Korset

    "The soul of one who loves God, always swims in joy, always keeps holiday, and is always in the mood for singing." Johannes av Korset

    "To write is to pray."  Thomas Merton

    "In vino veritas!" (Det kan tolkas bokstavligen så - på ett djupt sätt - i eukaristin.)

    "Injustice anywhere is a threat to justice everywhere. I will not stand idly by when I see an unjust war taking place." Martin Luther King, Jr.

Smått och gott

Copyright: Charlotte Thérèse, 2007

Bloggtoppen.se BlogRankers.com Christianity Blogs - Blog Catalog Blog Directory Blogglista.se Bloggar Religion bloggar Blog Flux Directory Blogarama - The Blog Directory Add to Technorati Favorites
eXTReMe Tracker