A Catholic Renewal

~ En radikal blogg ~

"Se, jag gör allting nytt..." (Upp 21:5)

söndag, augusti 19, 2007
Ortodox kontrast

Som jag nämnde så väntade två mycket olika dagar denna helg.

Idag började vi (jag och mamman i familjen här) med en och en halv timmes resa (inklusive lite vilseåkning), för att nå ett ortodoxt dubbelkloster, där det alltså finns både munkar och nunnor. Och, åtminstone på söndagarna - många gäster.

Vi var där drygt en halvtimme efter att liturgin hade startat, ändå var vi bland de första som anlände. De flesta kom först två timmar senare, när det var dags för eukaristin.

Vid det laget var det lilla kapellet (utan elektricitet), smockfullt. Folk trängdes så mycket när de skulle ta sig fram för att tända ett par ljus var (som nästan genast släcktes av nitiska ljusbärarvakter, då ljusen lutade eller snabbt brändes ned), att jag inte fann någonstans att ställa fötterna till slut och fick ge upp. Gick ut strax innan kommunionen för att bereda plats för de ortodoxt troende så de både kunde kyssa ikon och köa till nattvarden utan att trampa mer på mig.

En liten pojke minns jag särskilt - han var kanske två år gammal, men redan väl införd i sina föräldrars tro. Han hade lärt sig en egen liten (bokstavligen) liturgi, av bugningar och korstecken, och drog sedan i ett skynke vid ikonstället, inte för att dra ner det, som andra tvååringar kanske skulle ha gjort, utan för att lyftas upp av sin mamma, flera gånger, så att han kunde kyssa ikonen högt och ljudligt på fem ställen minst. Senare var han dock mer tvååringsintresserad av några andra barn som kom in. Då gjorde han först en grimas, rullade sen omkring på golvet...medan prästerna mässade sina böner och körens sånger bidrog till att dra ner himmelriket på jorden. Bara kvinnor ingick i kören, och de överröstade prästerna där framme.

Efter lunch i det ikonväggmålade refektoriet fick vi en liten guidning av en syster Serafima i det kloster som grundades av Arkimandrit Sofrony, som kände starets Siluan - läs förresten gärna den bok som finns om honom på svenska av just Arkimandrit Sofrony!

Särskilt ikonerna var mycket vackra, men kameran gjorde dem inte rättvisa (de få foton jag tog), utan blixt och med skakigt lång slutartid. (Ett par klosterkattfoton blev det också - raderade de roligaste kattbilderna, men inte de mest lyckade, för att få plats med andra bilder, annars hade jag tänkt blogga om lustiga kattfoton och kattfotograferandets svåra konst.) Fick t.o.m. komma in i deras ikon- och mosaikateljé, och i kyrkan ovanpå begravningskapellet där Arkimandriten vilar.

Gjorde lite efterforskningar om ikoner med kvinnliga diakoner (det tycks vara ett ganska "oskrivet" område - så jag efterlyser härmed bilder av ikoner med detta motiv!), och andra kvinnliga helgon. Hittade en med Thekla (Paulus följeslagare som nämns i Apostlagärningarna), och några bland målningarna i refektoriet, som dock mest visade manliga helgon. Investerade också i en intressant cd med grekisk liturgi för Maria Magdalenas fest, från berget Athos. Ska bli spännande att höra sen!

Glömde skriva ett par saker igår - just nu minns jag bara en.

De tre foton jag tog under den katolska karismatiska samlingen blev samtliga ganska så märkliga. Det är fullt av runda ringar, som ser ut som såpbubblor, i luften, det ser ut som att folk bollar med dem, och det är fler på den sista bilden än på den första. Mellan och efter de bilderna tog jag andra foton - där är det inte så, utan allt ser ut som det såg ut genom kameralinsen. Var det kanske den helige Ande som visade något av sin verksamhet även i bild?
Jag har nu lagt till ett av de fotona i gårdagens tillägg - klicka på bilden för att förstora den så ser ni "bubblorna".

Etiketter: , , , , ,

postat av Charlotte Therese Björnström @ 21:16  
0 Kommentar/-er:
Post a comment here: Skicka en kommentar
To the main page of this blog: Till bloggens första sida
 
 
     
OBS!!! BLOGGEN HAR FLYTTAT! / THE BLOG HAS MOVED!
Senaste kommentarer
My English blog posts
Aktuellt
Min lilla hörna
Om bloggen
Tidigare inlägg
Arkiv
Webbsidelänkar
En salig bloggblandning
Etiketter - ett urval
Ekumenisk dialog
Citerat

  "Since we live by the Spirit, let us keep in step with the Spirit." (okänd källa)

  "Where there is no love, put love and gather love."  Johannes av Korset

  "The soul of one who loves God, always swims in joy, always keeps holiday, and is always in the mood for singing." Johannes av Korset

  "To write is to pray."  Thomas Merton

  "In vino veritas!" (Det kan tolkas bokstavligen så - på ett djupt sätt - i eukaristin.)

  "Injustice anywhere is a threat to justice everywhere. I will not stand idly by when I see an unjust war taking place." Martin Luther King, Jr.

Smått och gott

Copyright: Charlotte Thérèse, 2007

Bloggtoppen.se BlogRankers.com Christianity Blogs - Blog Catalog Blog Directory Blogglista.se Bloggar Religion bloggar Blog Flux Directory Blogarama - The Blog Directory Add to Technorati Favorites
eXTReMe Tracker