A Catholic Renewal

~ En radikal blogg ~

"Se, jag gör allting nytt..." (Upp 21:5)

torsdag, maj 24, 2007
Postmodern andlighet på uppsving
I SvD pågår just nu en intressant artikelserie - om "sekulariserad andlighet" - eller vad man ska kalla det.

Sådana som inte bekänner sig till någon religion har ofta andliga erfarenheter. Och om de får frågan om vad de har upplevt så är berättelserna liknande - oavsett kultur. Men tendensen i vår tid är att man skyr de religiösa etiketterna och dogmerna. Istället vill man själv utforska och formulera.

Men trots betoningen av individualism vill dessa sökare ingå i ett större samnmanhang, känna en djup gemenskap med andra. T.o.m. mystika upplevelser, som inom religionerna mer eller mindre har setts som reserverade för individer - eremiter och asketer - verkar kunna uppstå i grupper - en kollektiv mystik.

I likhet med de organiserade religionerna stannar inte det andliga enbart hos individen eller ens i gruppen - utan man vänder sig utåt till omvärlden.

Det enda som skiljer detta fenomen från religioner verkar vara just avsaknaden av trossystem - och av ledare - istället uppstår en gruppdynamik där man lär av varandra.


"Religionen skiljer människor från varandra. Andligheten, däremot, spränger gränser."


***

Fick häromdagen ett mail från en vän i USA som skrev om något som liknar detta - fast det sker inom kyrkorna.

Rörelsen kallas "emerging church", och fokuserar mindre på doktriner, och mer på spiritualitet. Den överbryggar kyrkosplittring på alla nivåer - liberal/konservativ; protestantisk/katolsk; liturgisk/evangelikal. Men de som dras till detta är mer inriktade på mission än på att samlas (för gudstjänster).

Det tycker jag påminner om apostlarna och den tidiga kyrkan - en mission som vi till stor del har förlorat på katolsk mark. Vi går inte så mycket ut i världen, utan de får komma till oss...

Han kommer med den intressanta slutsatsen:

"It may just be that a whole new way of being Church is emerging from the wreckage of the moribund institutions that no longer speak well to the post modern world."

***

Här går det att läsa artiklarna:

http://www.svd.se/dynamiskt/idag/did_15511387.asp

http://www.svd.se/dynamiskt/idag/did_15525998.asp

Etiketter: , , , , , , ,

postat av Charlotte Therese Björnström @ 13:10  
3 Kommentar/-er:
 • 25 maj, 2007 09:09 sa Anonymous Anonym

  Det är språket som är problemet !
  Vad menar man med andlighet är inte klart. Hur känner man att Gud finns t.ex. ? N-priskommitté kom på "bäraren" (budbärare i RNA )vilket är så nära vardaglig andlighet och verklighet som man kan komma !

   
 • 25 maj, 2007 16:55 sa Blogger Charlotte Therese

  Anonym,

  Ja - antingen är språket ett problem - eller en hjälp. För de som upplevt detta beskriver tydligen mycket liknande saker, vare sig de är religiösa eller inte.

  Ja, "hur känner man att Gud finns" - eller snarare: hur beskriver man erfarenheter av att "något" - som många kallar Gud - finns?

  Hur skulle du beskriva det?

  Vill du berätta lite mer om detta med "bäraren"? Det låter intressant!

  Charlotte

   
 • 25 maj, 2007 22:49 sa Anonymous Anonym

  Bäraren är den största lagen i naturen - t.ex. vi är varandras barn - bärare för gener. Livet är uppbyggt så. Bäraren i religioner kallas för Gud.
  Genom att motivera N-pris 2006 i medicin med budbäraren har N-priskommitté erkänt livets eviga lagar som vetenskapen har länge letat efter! Professorer i VA kallade dem för "de sista lagar".
  Detta är samma som en revolution i det vetenskapliga tänkandet !

   
Post a comment here: Skicka en kommentar
To the main page of this blog: Till bloggens första sida
 
 
     
OBS!!! BLOGGEN HAR FLYTTAT! / THE BLOG HAS MOVED!
Senaste kommentarer
My English blog posts
Aktuellt
Min lilla hörna
Om bloggen
Tidigare inlägg
Arkiv
Webbsidelänkar
En salig bloggblandning
Etiketter - ett urval
Ekumenisk dialog
Citerat

  "Since we live by the Spirit, let us keep in step with the Spirit." (okänd källa)

  "Where there is no love, put love and gather love."  Johannes av Korset

  "The soul of one who loves God, always swims in joy, always keeps holiday, and is always in the mood for singing." Johannes av Korset

  "To write is to pray."  Thomas Merton

  "In vino veritas!" (Det kan tolkas bokstavligen så - på ett djupt sätt - i eukaristin.)

  "Injustice anywhere is a threat to justice everywhere. I will not stand idly by when I see an unjust war taking place." Martin Luther King, Jr.

Smått och gott

Copyright: Charlotte Thérèse, 2007

Bloggtoppen.se BlogRankers.com Christianity Blogs - Blog Catalog Blog Directory Blogglista.se Bloggar Religion bloggar Blog Flux Directory Blogarama - The Blog Directory Add to Technorati Favorites
eXTReMe Tracker