A Catholic Renewal

~ En radikal blogg ~

"Se, jag gör allting nytt..." (Upp 21:5)

torsdag, oktober 25, 2007
Blind auktoritetstro och plattformar för kritik
Detta ämne (blind auktoritetstro) kom upp i kommentarerna till inlägget om framtidens ledare.

En mycket viktig fråga!

Jag har träffat på personer som har det slags blinda auktoritetstro som Eva-Maria där beskriver - även i katolska sammanhang. Annars intelligenta människor som plötsligt ger vika på ett oförnuftigt sätt i "lydnadens" namn, i ett slags masspsykos. Det är något förvånande. Och även farligt. Detta var vad som gav en person som Hitler sådan framgång. Och detta är även grogrunden för skadlig fundamentalism - i form av en blind bokstavstro som inte ifrågasätter nånting.

Man får inte sluta tänka själv! Aldrig!

Allt som förblindar människor behöver belysas i skarpt strålkastarljus så det blir uppenbart för var och en. Det är botemedlet mot auktoritetstro och fundamentalism av olika slag - vare sig det handlar om sola scriptura, sola dogma (catechismus?), eller sola liturgia.... Olika kyrkor har olika problem att tampas med.

Ulf Jonsson sa något intressant igår i debatten med Christer Sturmark - att det behövs plattformar (eller ett liknande ord), för inomkyrklig kritik. Att det är viktigt för en sund miljö.

Jag håller verkligen med - och undrar var dessa plattformar finns nu - inte minst i katolska sammanhang?

De internetforum som finns brukar bli tummelplatser för sådana som ser det som sin mission att försvara "den enda rätta läran" mot var och en som ifrågasätter saker (som inte hör till det centrala i tron, eller till trosfrågor överhuvudtaget).

Jag undrar hur det går att nå fram till en mer positiv och konstruktiv dialog om frågor som folk har delade meningar om inom kyrkan. Min blogg är förvisso ett försök att skapa ett sådant debattforum där det är högt i tak för olika åsikter. Men visst behövs det fler platser där positiva, respektfulla samtal mellan oliktänkande (som även gårdagens debatt gav ett bra exempel på), kan florera?

Det är genom liknande inom- och mellankyrkliga samtal - som inte går ut på att med näbbar och klor försvara en ingrodd åsikt, utan vara lyhörd för hur den helige Ande leder oss just nu - som kyrkan kan gå vidare i varje ny tid...

Etiketter: , , , ,

postat av Charlotte Therese Björnström @ 13:05  
3 Kommentar/-er:
 • 25 oktober, 2007 16:50 sa Anonymous Gert Gelotte

  Charlotte

  Det var ju kul att Ulf Jonsson tycker att det behövs plattformar för inomkyrklig kritik. I bästa fall är det kanske till och med ett steg framåt.
  Min erfarenhet är annars att kyrkans folk på sin höjd kan tänka sig ett öppen meningsutbyte i slutna sällskap. De mest "radikala" ser gärna att vi som inte har några positioner att försvara och inga uppdrag att förlora åstadkommer detta öppna samtal. Men de är själva inte beredda att ta några som helst risker. Sanningen att säga har jag aldrig i något annat sammanhang stött på en sådan koncentration av vanlig banal feghet som bland kyrkans män och kvinnor i Sverige.

  Gert Gelotte

   
 • 26 oktober, 2007 00:38 sa Blogger kyrksyster

  Det svåra tycker jag är att få folk att respektera varandra.

  Jag försöker i min AB-blogg också skapa samtalsklimat. Ibland med mer framgång än annars...

  Det finns alltid enstyringar av alla sorter. Det kan vara de auktoritära visst.
  Men i bloggvärlden är de försvinnande få. Jag tycker det svåra är att försvara de eftertänksamma och teologiskt allvarliga mot populisterna.

  Populister som inte är det minsta insatta i kyrkans värld, eller ens tror elelr respekterar tro... och som minsann vet...

  ... eller populister som tror att framtiden är att flytta förtrycket från en grupp till en annan...

  Ja, jag saknar det stillsamma samtalet där man kan vända o vrida på argumenten, lyssna, lära... tänka vidare och t o m ändra sig!

   
 • 26 oktober, 2007 17:48 sa Blogger Charlotte Therese

  Kyrksyster,

  Ja, det är svårt det där...

  Nio gånger av tio (minst) så funkar det om man själv visar respekt för andras åsikter, då svarar de på samma sätt, både mot en själv och gentemot varandra - men nån gång emellanåt hjälper inte all god vilja i världen - och då kan det vara svårt att bevara tålamodet...

  Men allra oftast så går det ju bra!

  Ja, det stilla och eftertänksamam samtalet - det eftersträvar också jag.

  Men ibland behövs också het debatt rakt på sak för att vädra ut sånt som kanske grott väldigt länge i det tysta i kyrkbänkarna.

  Och vad gäller kyrkan i stort tror jag också att detta behövs.

  Det är viktigt att inte lägga locket på för diskussion också om svåra saker - gör man det blir det genast en osund miljö.

  Den katolska miljön är också ganska så speciell... Man är inte särskilt vana vid sådana samtal.

  Kanske alla kyrkor har liknande trösklar, men på olika områden. Men man hanterar också problemen olika.

  I såväl frikyrkor som i Svenska kyrkan verkar man på ett bättre sätt ta itu med saker som är problematiska - man lägger fram dem öppet på bordet och diskuterar sig igenom dem - som t.ex. just nu frågan om äktenskap - för vilka och var.

  Därmed inte sagt att man alltid kommer fram till lösningar som alla gillar - men alla inriktningar får åtminstone chansen att säga vad de tycker - komma med inlägg.

  Charlotte

   
Post a comment here: Skicka en kommentar
To the main page of this blog: Till bloggens första sida
 
 
     
OBS!!! BLOGGEN HAR FLYTTAT! / THE BLOG HAS MOVED!
Senaste kommentarer
My English blog posts
Aktuellt
Min lilla hörna
Om bloggen
Tidigare inlägg
Arkiv
Webbsidelänkar
En salig bloggblandning
Etiketter - ett urval
Ekumenisk dialog
Citerat

  "Since we live by the Spirit, let us keep in step with the Spirit." (okänd källa)

  "Where there is no love, put love and gather love."  Johannes av Korset

  "The soul of one who loves God, always swims in joy, always keeps holiday, and is always in the mood for singing." Johannes av Korset

  "To write is to pray."  Thomas Merton

  "In vino veritas!" (Det kan tolkas bokstavligen så - på ett djupt sätt - i eukaristin.)

  "Injustice anywhere is a threat to justice everywhere. I will not stand idly by when I see an unjust war taking place." Martin Luther King, Jr.

Smått och gott

Copyright: Charlotte Thérèse, 2007

Bloggtoppen.se BlogRankers.com Christianity Blogs - Blog Catalog Blog Directory Blogglista.se Bloggar Religion bloggar Blog Flux Directory Blogarama - The Blog Directory Add to Technorati Favorites
eXTReMe Tracker