Så undrar jag ibland.
D.v.s. de otroligt intrikat detaljerade föreskrifterna och millimeterutläggningarna av teologin - i alla möjliga skepnader. Som tyvärr ofta motsäger varann.
Dessa system som har byggts upp som en reaktion mot något annat - mot andra kristna - mot samhället, mot - you name it!
Det har blivit ett skarpladdat vapen att hävda att man innehar "hela sanningen". Klart att ingen frivilligt vill lägga ner detta effektiva vapen och stå där utan försvar för de främmande och kanske skrämmande tankarna hos "de andra". Men ska det bli vapenvila och fred i Kyrkan så måste man sänka sanningsvapnen mot marken... För gott.
För sanningen beror ju inte av om vi försvarar den med näbbar och klor. Den står fast ändå! Och vill man finna den i allt högre grad måste man fortsätta att söka, knacka och bulta på "dörren". Till slut får man svar. Kanske inte alltid det svar man tänkt sig.
Vad betyder det för den personliga tron vilken del av Kyrkan jag är med i?
Formas jag (och du) - på gott och ont - till något som kanske bara delvis är vad Gud har tänkt sig - p.g.a. hur min (din) kyrka ser ut?
Hindrar reglerna, definitionerna och staketavgränsningarna paradoxalt nog Gud från att verka fritt?
Hindrar de oss - i någon mån - från att se riktigt klart? Genom att de fyller oss med riktlinjer som ibland nästan tycks vara viktigare än evangeliet - och samtidigt med förutfattade åsikter om "de andra". Fördomar som hålls vid liv.
Jag undrar vad ni - från alla möjliga kyrkliga håll - säger om detta....?Etiketter: definitioner, kyrkan, sanning, teologi |
Utvecklandet av teologin hade från början en avgränsande funktion mot gnosticismen (och andra irrläror)när kyrkan tog form under de första två-trehundra åren. Numera används den tydligen mer mot andra inom kyrkofamiljen. Det som en gång skulle vara enande och klargörande har nu blivit orsak till splittring.
I öst är ju detta med teologi ett ganska nytt påfund, något som kommit in som influens från väst på 1700-talet. Det märks verkligen i den traditionen bl a i Ryssland. Varken vanligt folk eller de ortodoxa prästerna uppfattar den kristna tron som ett slags teologi utan som människans möte med Gud, "Det oskapade ljuset" genom Kristus.
Förstår inte varför den västliga teologin blivit så ENSIDIGT inriktad på läromässiga gränsdragningar. (Kanske mer bland lutherander än katoliker fast tvärtom i vissa fall beroende om man syftar på präster eller den folkliga tron) Kanske pga av återfödelse av grekiskt tänkande och kultur under renässansen, något som bl a Ryssland helt stod utanför vilket förlängde deras "mörka" medeltid med flera hundra år?
Detta är de förklaringar man fått serverat för sig. Men kopplingen mellan renässans/grekiskt tänkande och en överbetoning av rationellt tänkande vid utvecklande av teologi förstår jag inte. Vad jag vet är du teolog, kanske ser du kopplingen?