A Catholic Renewal

~ En radikal blogg ~

"Se, jag gör allting nytt..." (Upp 21:5)

torsdag, augusti 30, 2007
Amnestys nya abortpolicy väcker reaktioner
Det rapporteras i Dagen om att Katolska kyrkan i Sverige inte lär drabbas av frostigare förbindelser med Amnesty efter att de sistnämnda nu har infört en ny abortpolicy.

Något förvånande, kan det tyckas, från det annars så snabbt (ibland överilat snabbt) reagerande katolska stiftet här. Men det är ju att föredra om man kan fortsätta att se till de många goda saker som görs för att främja mänskliga rättigheter i Amnesty - hellre än att klippa alla band p.g.a. meningsskiljaktigheter i en enda fråga.

andra katolska håll protesterar man kraftigt, eller lämnar t.o.m. Amnesty efter lång tid p.g.a. detta.

Det är på sätt och vis förståeligt, för visst är det ganska förvirrande att man kan vara för liv så selektivt - så att allas rätt till liv inte tillmäts samma värde - och att man vill bekämpa oförsvarbart våld genom (i första hand tycks det) tillämpandet av en så drastisk metod:

"Amnestys generalsekreterare, framhåller att man inte förespråkar abort som en generell rättighet utan vill att aborterna avkriminaliseras i de länder där handlingen är straffbar. Den nya policyn har motiverats främst av att våldtäkter används som massförstörelsevapen i Darfur och andra konflikter. Argumentet har fallit i god jord, även bland många kristna."

Ska man som kristen inte, så långt det är möjligt, bemöta det onda med godhet - vända andra kinden till? Försöka vända det onda till något gott.

Samtidigt som man naturligtvis måste se till vad som är bäst i det enskilda fallet, för den enskilda kvinnan - och barnet, i detta fall.

Mycket svåra frågor - som därför kräver oerhört finkänsliga lösningar.

Än mer tankeväckande är artikeln om en tvilling som av misstag aborterades.

Men barn med Downs syndrom (som den tvilling har, som genom detta misstag fick vara kvar), kan leva ett fullgott liv i våra moderna samhällen.

Finns det då inte plats för dem i våra hjärtan? Varför? De har så oerhört mycket positivt att ge oss. De gör världen mycket mänskligare - den sårade och trasiga värld som tycks gå mot att bli allt omänskligare.

Etiketter: , , ,

postat av Charlotte Therese Björnström @ 13:32  
0 Kommentar/-er:
Post a comment here: Skicka en kommentar
To the main page of this blog: Till bloggens första sida
 
 
     
OBS!!! BLOGGEN HAR FLYTTAT! / THE BLOG HAS MOVED!
Senaste kommentarer
My English blog posts
Aktuellt
Min lilla hörna
Om bloggen
Tidigare inlägg
Arkiv
Webbsidelänkar
En salig bloggblandning
Etiketter - ett urval
Ekumenisk dialog
Citerat

  "Since we live by the Spirit, let us keep in step with the Spirit." (okänd källa)

  "Where there is no love, put love and gather love."  Johannes av Korset

  "The soul of one who loves God, always swims in joy, always keeps holiday, and is always in the mood for singing." Johannes av Korset

  "To write is to pray."  Thomas Merton

  "In vino veritas!" (Det kan tolkas bokstavligen så - på ett djupt sätt - i eukaristin.)

  "Injustice anywhere is a threat to justice everywhere. I will not stand idly by when I see an unjust war taking place." Martin Luther King, Jr.

Smått och gott

Copyright: Charlotte Thérèse, 2007

Bloggtoppen.se BlogRankers.com Christianity Blogs - Blog Catalog Blog Directory Blogglista.se Bloggar Religion bloggar Blog Flux Directory Blogarama - The Blog Directory Add to Technorati Favorites
eXTReMe Tracker