A Catholic Renewal

~ En radikal blogg ~

"Se, jag gör allting nytt..." (Upp 21:5)

fredag, augusti 31, 2007
Evangelikal framgång på katolsk mark
Jag läste i Kyrkans tidning i morse om hur de evangelikala kyrkorna växer i Latinamerika.

Det beror främst på deras enkla och folkliga budskap, och en stor fördel är också att pastorerna kommer från samma förhållanden som folket, ibland från gatan - de kommer alltså inte ovanifrån utan folk kan ta till sig deras budskap genom att de känner igen sig.

Inte minst har de framgång i att vända sig till människor med just det som de allra mest behöver. Det kan röra sig om rökavvänjningskurser - och predikan kan behandla teman som hustrumisshandel och alkoholism. Man inte bara talar om problemen utan försöker också göra något åt dem. Medan katolska kyrkan mest har inriktat sig på systemförändring - fattigdomsbekämpning och införande av demokrati - så har evangelikalerna inriktat sig på människornas inre - på förändring inifrån, och det tycks vara det som effektivast berör och består.

För människor upplever verkligen förnyelse - "frälsning". En kvinna som övergav sin katolska tro och övergick till en evangelikal kyrka uttrycker det kort och gott: "- Man blir en ny människa."

De evangelikala upplevs i dessa länder ofta av katolska kyrkan som ett hot - som att de snor medlemmar från dem. Men det är enligt artikeln mest inaktiva katoliker som fångas upp av dessa kyrkor. (Tyvärr finns artikeln inte på nätet - annars skulle jag ha länkat till den - men kanske den dyker upp senare?)

Jag fick idag också en tänkvärd illustration till detta från Daniel, som talar av erfarenhet som missionär, i en kommentar i ett annat blogginlägg:

"Erfarenheter? En sådan var att jag och min syster med nöd och näppe unvek att bli stenade av en hop arga katoliker. Vår pingstförsamling hade stor framgång i en liten by och till slut nådde detta den präst som ansvarade för mässa i 3-4 liknande byar. Han ställde ett ultimatum till sin församling; Om ni inte kör ut 'los evangelicos' (de evangeliskt kristna) slutar jag hålla mässa i er by. När vi kom en onsdagskväll med församlingens buss för att hämta de som inte själva kunde ta sig till sin församling blev vi mötta av en ursinning folkmassa med stenar i handen. En snabbtänkt syster drog in oss i sitt hus och låste dörren. Där fick vi sitta tills folkmassan gått hem och sedan smyga ut till bussen och köra hem."

Etiketter: , , ,

postat av Charlotte Therese Björnström @ 12:59  
5 Kommentar/-er:
 • 01 september, 2007 10:46 sa Blogger RUDIE

  Det er synd at mange pinseforsamlinger føler seg bedre kristne enn katolikker. Men alle er vi like i kristus. Det handler om vårt forhold til Jesus, og man blir ikke en ny person av å frelst av en forsamling. Det er bare Jesus som frelser.

  Men det jeg egentlig vil skrive om er at jeg har funnet en hjemmeside av en Gresk Ortodoks som får budskap fra Jesus om at Han enhet blant alle kristne. og hun ønsker at alle kristne annerkjenner paven som Peters etterfølger. (noe sånt, har ikke lest alt ennå :) )
  Har du kansje hørt om henne? Er visst verdenskjent... Tror hun har blitt godtatt av den Romerske kirke nå også. Vassula Rydén heter hun. Hennes hjemmeside finner du her: http://www.slig.se/index.html
  Ha en fin dag!

   
 • 01 september, 2007 12:53 sa Blogger Charlotte Therese

  Rudie,

  Ja, det är sant, som du skriver. Bara Jesus frälser. Men en församling kan visa olika mycket på Honom - en del kan rentav dölja Honom...

  Så även församlingen är viktig.

  Ja, jag har hört talas om Vassula - tror hon är gift med en svensk.

  Och ja, hon är mer accepterad nu på katolskt håll än i början - katolska kyrkan är ju alltid - med rätta - skeptisk till privatuppenbarelser.

  De måste prövas - och det som är av Gud bör förstås tas tillvara.

  Jag tror att en hel del av hennes budskap är från Gud. Detta om enheten t.ex.

  Charlotte

   
 • 01 september, 2007 13:15 sa Anonymous Johan Stenberg

  Bra skrivet!
  Jag tycker det är bra att pingstkyrkor fångar upp icke-aktiva "katoliker" i Sydamerika. Tror att pingstkyrkorna gör ett bra jobb särskilt bland kriminellt belastade människor och människor med alkoholproblem. Synd att inte KK vaknat tidigare i Sydamerika, men nu är det väl ett av påvens prioriterade områden (vid sidan av Europa)?

  Hoppas Pingst och KK kan komma på god fot med varandra även där!

   
 • 01 september, 2007 14:08 sa Blogger Charlotte Therese

  Johan,

  Jag kan bara instämma!

  Måtte man se det som behöver göras - och inte se det som konkurrens. Det finns ju bara en Gud - är det då så viktigt vem som visade vägen?

  Hmmm, man måste förstås först också inse att inte bara en kyrka (den egna) kan visa rätt väg.

  Lite ödmjukhet krävs alltså...

  Charlotte

   
 • 04 september, 2007 04:38 sa Anonymous Anonym

  Problemet är väl att det ofta är extremt evangelikala, extremt amerikanska, extremt politiserade och extremt anti-katolska kyrkor som åker dit. Sådana som får även Haggaj och kompani att verka relativt harmlösa.

  Så tyvärr, Johan, jag är inte alls lika positiv. Allt jag hört om dessa grupper är MYCKET negativt.

   
Post a comment here: Skicka en kommentar
To the main page of this blog: Till bloggens första sida
 
 
     
OBS!!! BLOGGEN HAR FLYTTAT! / THE BLOG HAS MOVED!
Senaste kommentarer
My English blog posts
Aktuellt
Min lilla hörna
Om bloggen
Tidigare inlägg
Arkiv
Webbsidelänkar
En salig bloggblandning
Etiketter - ett urval
Ekumenisk dialog
Citerat

  "Since we live by the Spirit, let us keep in step with the Spirit." (okänd källa)

  "Where there is no love, put love and gather love."  Johannes av Korset

  "The soul of one who loves God, always swims in joy, always keeps holiday, and is always in the mood for singing." Johannes av Korset

  "To write is to pray."  Thomas Merton

  "In vino veritas!" (Det kan tolkas bokstavligen så - på ett djupt sätt - i eukaristin.)

  "Injustice anywhere is a threat to justice everywhere. I will not stand idly by when I see an unjust war taking place." Martin Luther King, Jr.

Smått och gott

Copyright: Charlotte Thérèse, 2007

Bloggtoppen.se BlogRankers.com Christianity Blogs - Blog Catalog Blog Directory Blogglista.se Bloggar Religion bloggar Blog Flux Directory Blogarama - The Blog Directory Add to Technorati Favorites
eXTReMe Tracker