Här ett sidospår från gårdagens inlägg - och samtidigt en fortsättning av det.
Jag zappade runt igår kväll alldeles på måfå - och tro det eller ej, hamnade alldeles vid starten av en repris av programmet jag refererade igår. Det är så att man nästan kunde bli "religiös"... :-)
Denna gång tittade jag fokuserat, och har fått ett ganska så annorlunda intryck. Tycker att killarna var riktigt sympatiska och charmiga i sitt trevande med att hitta lämpliga uttryck och ingredienser i sin religion. De var uppriktiga. Och hade både humor och distans och en bottenklang med mera djup.
De har haft en öppen blogg under våren såg jag också - nu är den tyvärr stängd för andra än inbjudna - men i ett inlägg om bloggen hittade jag följande:
"I bloggen Religion under uppbyggnad skriver de om sina försök att hitta gott innehåll till sin religion, och de vill ha besökarnas hjälp. ”Hur uppnår du andlighet?” frågar de till exempel. /.../ I högerspalten listar Jonas och Musse vad de kommit fram till under sitt sökande. Här är deras trosatser, så här långt:
”- Vi jobbar inte med skuld och skam. - Vi gillar däremot glädjen, sorgen, ilskan och rädslan. Blanda och ge, testa alla. - Samtalet tror vi på som det första och bästa verktyget. - Om man ibland tar den svåra vägen kommer man lite längre än om man alltid tar den lätta.”
***
Det finns trots allt ett allvar i det hela - de blev stundtals märkbart och personligt påverkade av processen - Musse av samtalet med en psykolog (som mer liknade ett slags andlig guru), och Jonas (om jag minns rätt) av den "späkning" han mötte i ett buddhistiskt sammanhang, och som därför hamnade på topplistan över vad som absolut skulle med i religionen. De mötte sådant som berörde dem på djupet - som de kanske inte förstod eller kunde formulera, men som de tydligt erfor.
Detta fick mig att fundera vidare än mer på djupet - över Gudsmötet - och om det verkligen är så olika i olika religioner - eller om det inte är detsamma/densamme som vi möter, men formulerar på högst olika sätt.
Detta kan jag ju inte veta som enbart har personlig erfarenhet av att vara kristen.
Så jag efterlyser nu erfarenheter även från er som tillhör andra religioner. Hur möter du Gud? Hurdan är Gud? Vad betyder Gud för dig? Etc.
Vill också kasta ut en möjlighet att i tankeform pussla ihop din egen önskereligion à la Musse och Jonas, och beskriva den här i bloggen. Var kreativ!
Och detta kan både du testa som redan tillhör en religion och du som inte gör det. Vad det går ut på är inte att här och nu uppmuntra till att åstadkomma en uppsjö av nya bloggreligioner, utan jag är helt enkelt nyfiken på vad du/ni tycker är allra viktigast i en religion. Vad är omistligt? Saknas något?
Dessutom är det nog hälsosamt för diskussionströtta hjärnor att syssla med lite fritt skapande som omväxling till retoriken och apologetiken... :-)
Två trådar i ett inlägg alltså:
* Gudsmötet * Religionsskapande
Ordet är fritt!
***
P.S. Om Jonas eller Musse skulle råka titta förbi och läsa detta så vore det kul om ni ville berätta här om era erfarenheter utifrån religionsskapandet!Etiketter: Gud, religion, starta religion |
Charlotte,
Funderade på det du sa om "starta eget" i religionssammanhang. Folk startar ju eget hela tiden i företagsvärlden och frågan är ju om det skulle kunna finnas en möjlighet att så att säga få igång ett IKEA eller Microsoft eller om "konkurensen" inte är för stor inom religionerna.
Kan det vara så att religionens förutsättningar är ganska enkla jämfört med ett företags förutsättningar? Att variationsmöjligheterna och möjligheterna att presentera en ny religion som entusiasmerar tillräckligt många inte finns.
Religösa sekter kommer och går men det var ju ett tag sedan en världsreligion bildades. Historiskt verkar det ju vara så att en viss typ av utveckling av civilisationen var nödvändig.