A Catholic Renewal

~ En radikal blogg ~

"Se, jag gör allting nytt..." (Upp 21:5)

onsdag, september 19, 2007
Ikoner och kyrkoförnyelse

Man tänker vanligen inte på ikoner som "förnyande" konst. Denna mycket gamla kyrkliga tradition...

Men Z har påpekat den intressanta tendensen att ikoner tycks reevangelisera inte minst svenska kyrkan ifråga om synen på helgonen. Gott så - även om ikonernas kvalitet ibland lämnar mycket kvar att önska... Har förgäves sökt på nätet efter en artikel som Kyrkans tidning hade för något år sedan om bristen på kvalitet hos ikoner som skänks till kyrkor - men den finns tyvärr inte utlagd.

Ikonen är inte i första hand en målning, utan den är tänkt att leda oss till personen den avbildar - likt en internetuppkoppling till himlen, en personsökare.

Ikonernas uppgift är inte minst att förnya oss genom vår bön - genom att de "se" rakt igenom oss när vi "speglar oss" i dem. Det krävs mod för att möta en ikons blick!

Kristusikoner är ofta både milda och stränga på samma gång. Och det lilla Jesusbarnet skildras inte som ett barn i proportionerna - utan som en liten vuxen. Han är vis redan som barn. Han ser oss helt och hållet - som Gud och människa. Det är en tröst i tider av motgång att vila blicken på en sådan ikon, och en maning till omvändelse i tider av andlig ljumhet. Det är riskabelt att se in i ikonögon, som sagt! Man vet aldrig hur det kan sluta... Men slutet är alltid gott, ur ett himmelskt perspektiv.

En ikon jag tycker mycket om föreställer en ung man som vilar i paradiset, omgiven av allehanda djur och växter. Den är så rofylld och vacker. Jag minns inte om det är Jesus eller om det är mer symboliskt - andligt tolkat - som det preexistenta Ordet. Någon som vet vilken ikon jag tänker på och som minns?

Jag tänker inte göra detta till en lång ikonteologisk utläggning, utan hänvisar till dessa korta artiklar för lite mer fördjupning. Förmodligen får de en mer djupgående uppföljare så småningom.

Art and spirituality

Ikoner i vår tid

Se fler exempel på ikoner här.

Kommer även att gå närmare in på konstens (i allmänhet) kyrkoförnyande roll lite senare. Men redan nu kan ni se fler av de sammanlagt över tjugo tolkningar som kommit in om den nymålade symboliska och mångtydiga tavlan nedan. Kom gärna med fler tolkningar!

Den uppmärksamme läsaren har nog också lagt märke till att denna blogg nu har iklätt sig höstfärger och fått nya naturbilder i bildspelet...

Etiketter: , ,

postat av Charlotte Therese Björnström @ 14:00  
1 Kommentar/-er:
 • 19 september, 2007 15:25 sa Anonymous Hosanna

  "Ikonen är inte i första hand en målning, utan den är tänkt att leda oss till personen den avbildar - likt en internetuppkoppling till himlen, en personsökare".


  Så helt rätt beskrivet. Tack! F ö håller jag med om vad du skrev också inne hos z.

   
Post a comment here: Skicka en kommentar
To the main page of this blog: Till bloggens första sida
 
 
     
OBS!!! BLOGGEN HAR FLYTTAT! / THE BLOG HAS MOVED!
Senaste kommentarer
My English blog posts
Aktuellt
Min lilla hörna
Om bloggen
Tidigare inlägg
Arkiv
Webbsidelänkar
En salig bloggblandning
Etiketter - ett urval
Ekumenisk dialog
Citerat

  "Since we live by the Spirit, let us keep in step with the Spirit." (okänd källa)

  "Where there is no love, put love and gather love."  Johannes av Korset

  "The soul of one who loves God, always swims in joy, always keeps holiday, and is always in the mood for singing." Johannes av Korset

  "To write is to pray."  Thomas Merton

  "In vino veritas!" (Det kan tolkas bokstavligen så - på ett djupt sätt - i eukaristin.)

  "Injustice anywhere is a threat to justice everywhere. I will not stand idly by when I see an unjust war taking place." Martin Luther King, Jr.

Smått och gott

Copyright: Charlotte Thérèse, 2007

Bloggtoppen.se BlogRankers.com Christianity Blogs - Blog Catalog Blog Directory Blogglista.se Bloggar Religion bloggar Blog Flux Directory Blogarama - The Blog Directory Add to Technorati Favorites
eXTReMe Tracker