A Catholic Renewal

~ En radikal blogg ~

"Se, jag gör allting nytt..." (Upp 21:5)

torsdag, juli 05, 2007
Åtgärder mot diskriminering inom religioner
Kyrkans tidning har idag en liten notis om att arbetsgivare inom samtliga religiösa samfund borde granskas. Det är Claes Borgström, den avgående jämO som önskar detta i en artikel i Ordfront Magasin:

"Det finns en sak jag ångrar att jag inte gjort under mina sju år som jämO: att jag bara granskat arbetsgivare inom Svenska kyrkan, och inte inom övriga religiösa samfund."

"Europarådets resolution 1464 slår fast att religionsfriheten inte får användas som en förevändning för att kränka kvinnors rättigheter och att medlemsstaterna därför inte ska acceptera diskriminering som är en följd av att religionen tillskriver kvinnor och män olika roller i samhället."

Jättebra!

Men jag skulle vilja tillägga att även diskriminering INOM religioner i demokratiska och mer eller mindre jämställda länder bör tas på allvar och vidtas kraftfulla åtgärder mot.

De världsvida religiösa samfund i Sverige som med åberopande av sin "tro" diskriminerar kvinnor bör få statsbidraget indraget. För vad finns det för anledning till att stödja sådan verksamhet? De som vill fortsätta att diskriminera utifrån sin tro bör också ha tro för att få in pengar på annat sätt.

Rimligtvis bör det, i enlighet med resolutionen, även utföras en EU-granskning av påven/katolska kyrkan utifrån diskrimineringsperspektivet och kyrkligt anställdas jämställdhet; kvinnors och mäns lika rätt att pröva och följa sin kallelse, etc.

Etiketter: , , , , ,

postat av Charlotte Therese Björnström @ 12:39  
3 Kommentar/-er:
 • 06 juli, 2007 11:05 sa Blogger Z

  Du har rätt

  är bara rädd för det där med statsbidraget indraget; detta har många samund redan testat, och då istället fått pengar utomlandsifrån (från fundamentalistiska grupper):
  Resultat bl a: friskolor med kvinnoförtryck, där kvinnor går miste om en massa information som männen får etc etc

  Andra samfund/sekter gör så här: "ge mycket kollekt, minst 10% av lönen!"
  och pengarna går direkt till predikantens familj/svågrar och de lever GOTT.

  Men tack för fd Jämos erkännande!

   
 • 06 juli, 2007 12:31 sa Blogger Charlotte Therese

  Z,

  Jag förmodar, liksom du, att indragna bidrag inte skulle stoppa detta, men kan ändå tycka att de som förtrycker kvinnor inte borde få göra det med hjälp av svenska subventioner....

  Ja - det är rysligt hur illa en del kyrkliga ledare föregår med sina exempel....

  Fast då syns det ju desto tydligare om någon skulle gå mot strömmen och inte roffa åt sig för egen del - en sann kristen "revolutionär" akt!

  Det är för övrigt min dröm att även politiker skulle inse vad de skulle ha att vinna i förtroende genom att inte acceptera så höga löner. Det sticker i ögonen på dem som drabbas av "förbättringarna" som de genomför - och där mycket hamnar i djupa politikerfickor.

  Ja, suck!

  Charlotte

   
 • 06 juli, 2007 20:12 sa Anonymous Johan Stenberg

  REKLAM: Den som tycker att Charlotte har skrivit veckans bästa blogginlägg kan rösta på henne här: http://nicaea.wordpress.com/2007/07/06/rosta-pa-blogg-grannar/

   
Post a comment here: Skicka en kommentar
To the main page of this blog: Till bloggens första sida
 
 
     
OBS!!! BLOGGEN HAR FLYTTAT! / THE BLOG HAS MOVED!
Senaste kommentarer
My English blog posts
Aktuellt
Min lilla hörna
Om bloggen
Tidigare inlägg
Arkiv
Webbsidelänkar
En salig bloggblandning
Etiketter - ett urval
Ekumenisk dialog
Citerat

  "Since we live by the Spirit, let us keep in step with the Spirit." (okänd källa)

  "Where there is no love, put love and gather love."  Johannes av Korset

  "The soul of one who loves God, always swims in joy, always keeps holiday, and is always in the mood for singing." Johannes av Korset

  "To write is to pray."  Thomas Merton

  "In vino veritas!" (Det kan tolkas bokstavligen så - på ett djupt sätt - i eukaristin.)

  "Injustice anywhere is a threat to justice everywhere. I will not stand idly by when I see an unjust war taking place." Martin Luther King, Jr.

Smått och gott

Copyright: Charlotte Thérèse, 2007

Bloggtoppen.se BlogRankers.com Christianity Blogs - Blog Catalog Blog Directory Blogglista.se Bloggar Religion bloggar Blog Flux Directory Blogarama - The Blog Directory Add to Technorati Favorites
eXTReMe Tracker