A Catholic Renewal

~ En radikal blogg ~

"Se, jag gör allting nytt..." (Upp 21:5)

torsdag, juni 28, 2007
Mumiedrottning återfunnen
Så har man gjort ett rejält fynd i Egypten...

Dagen skriver om det:

"Det var en stor dag för Egypten och egyptologin i går. Landets kulturminister Farouk Hosni offentliggjorde fyndet tillsammans med Hawass på en välbesökt presskonferens på Egyptiska museet i Kairo. Drottning Hatshepsut regerade 1479-1458 f Kr, kallade sig farao och uppträdde iförd lösskägg och manskläder. Men efter sin regeringstid försvann hon mystiskt ur annalerna. Forskare tror att hennes son och efterträdare ville utplåna minnet av den enda kvinnliga faraonen i ättens historia. Också hennes mumie har varit mystiskt försvunnen tills den dök upp på museet för några månader sedan."

Läs hela artikeln här.

Det känns lite symptomatiskt det här - att kvinnor så ofta är osynliga eller bokstavligen försvunna ur historien - också om de har haft höga ställningar.

Dessutom detta att hon klädde ut sig som regent... Får kvinnor inte vara sig själva längre så snart de hamnar i en maktställning - eller för att alls få en sådan position? Jfr, Jeanne d'Arc som också klädde ut sig till man när hon ledde den franska armén i strävan efter fred med engelsmännen... Sitter kapaciteten i kläderna?

Sen finns det också ganska många exempel på kvinnliga ledare som har förändrats av att hamna i företagsledningar eller på kyrkligt höga poster. De uppträder inte längre "kvinnligt" - hur man nu definierar det...

Jag läser för tillfället om kyrkofädernas syn på kvinnor - delvis skrämmande läsning - delvis fylld av märkliga paradoxer - samma kyrkofäder som totalt gör ner kvinnor i fråga om deras förmåga att undervisa eller vara präster - höjer upp sina mödrar på piedestal - inga kan vara visare eller frommare... De är t.o.m. bättre än män... Duh? Hur får de ihop detta i hjärnvindlingskorridorerna?

Etiketter: , , , , , ,

postat av Charlotte Therese Björnström @ 17:05  
4 Kommentar/-er:
 • 28 juni, 2007 18:04 sa Anonymous Johan Stenberg

  Jag håller med!
  Men jag upprörs också (åtminstone lite grann; överdriver lite här) av att arkeologer tillåts behandla avlidna människor hur som helst. Är det inte lite galet att gräva upp avlidna människor och lägga dem i montrar så att turister skall kunna gå och titta på dem? Griftefriden gäller tydligen inte för alla.

   
 • 28 juni, 2007 18:17 sa Blogger Charlotte Therese

  Johan,

  Jo, så tycker jag också...

  Men kyrkan har ju gjort likadant - tänk på alla reliker som har spritts över världen - av kokta, itusågade och finfördelade helgonkroppar...

  Horribelt!

  Men jag gillar reliker som inte gör någon inverkan på kroppen. Har t.ex. en liten bit av ett hårstrå från Thérèse av Lisieux.

  Det finns också s.k. "touchéer" - små tygbitar som har nuddat vid helgonen. Sånt tycker jag är OK...

  Charlotte

   
 • 29 juni, 2007 08:53 sa Anonymous Johan Stenberg

  Det där med reliker begriper jag väldigt lite av. Varför vill man ha en relik? Är det för att minnas den avlidne? Funkar inte ett porträtt lika bra?

  Ett hårstrå låter ivf trevligare än en nagel. :)

   
 • 29 juni, 2007 15:22 sa Blogger Charlotte Therese

  Johan,

  Bra fråga... Varför vill man ha en relik?

  En del kanske tänker sig att det är en direktkontakt till helgonet på ett annat sätt än ett foto?

  Ikoner är ett slags mellanting mellan reliker och foton - de gör personen närvarande på ett annat sätt en en vanlig bild - fönster mot himlen.

  Men ja, varför vill man egentligen ha reliker....? Nu fick du mig att börja tänka...

  För en del kanske det kan vara som en hjälp till bön? Att påminnas om andra som har levt i bön?

  Det kanske också är lite som bönedukar i frikyrkan - något konkret att se och röra vid, som kan leda till bön om helgonets förbön, såsom människor har bett över bönedukarna - att de ska utverka Guds nåd, hälsa etc?

  Så mycket är andligt - vi behöver också tecken och symboler för det heliga - små jordiska medel för att nå det gudomliga - som förvisso redan sträcker sig mot oss...

  Apropå jordiskt - nu måste jag ta hand om "relikerna" av en vid det här laget vidbränd lunchfisk...

  Kanske fler som läser detta har tankar om reliker - välkomna att skriva i så fall!

  Charlotte

  P.S. Naglar är inte det värsta - de har även slitit loss bitar av kött och kapslat in i silverdosor. Innan dess nånstans är den makabra gränsen passerad tycker jag...

   
Post a comment here: Skicka en kommentar
To the main page of this blog: Till bloggens första sida
 
 
     
OBS!!! BLOGGEN HAR FLYTTAT! / THE BLOG HAS MOVED!
Senaste kommentarer
My English blog posts
Aktuellt
Min lilla hörna
Om bloggen
Tidigare inlägg
Arkiv
Webbsidelänkar
En salig bloggblandning
Etiketter - ett urval
Ekumenisk dialog
Citerat

  "Since we live by the Spirit, let us keep in step with the Spirit." (okänd källa)

  "Where there is no love, put love and gather love."  Johannes av Korset

  "The soul of one who loves God, always swims in joy, always keeps holiday, and is always in the mood for singing." Johannes av Korset

  "To write is to pray."  Thomas Merton

  "In vino veritas!" (Det kan tolkas bokstavligen så - på ett djupt sätt - i eukaristin.)

  "Injustice anywhere is a threat to justice everywhere. I will not stand idly by when I see an unjust war taking place." Martin Luther King, Jr.

Smått och gott

Copyright: Charlotte Thérèse, 2007

Bloggtoppen.se BlogRankers.com Christianity Blogs - Blog Catalog Blog Directory Blogglista.se Bloggar Religion bloggar Blog Flux Directory Blogarama - The Blog Directory Add to Technorati Favorites
eXTReMe Tracker