A Catholic Renewal

~ En radikal blogg ~

"Se, jag gör allting nytt..." (Upp 21:5)

fredag, juni 08, 2007
Kristna förföljs i Irak - och Heliga landet
Det pågår nu en veritabel utrensning av kristna i Irak - många flyr landet. De som stannar riskerar att dödas.

Det var vad som hände den unge katolske prästen Ragheed Ganni.

Här är ett utdrag ur vad Dagen skriver om detta:

"Ragheed Ganni var bara 35 år. Han studerade till präst i Rom och blev färdig 2003. Han kom till Sverige och tjänstgjorde i den kaldeiska kyrkan, bland annat i Johanneskyrkan.

– Det här var hans första församling i Sverige. Han var väldigt omtyckt, han vigde och döpte många här och han hade en väldigt stark relation till ungdomarna. Det är tack vare honom vi har så mycket ungdomar, säger Isam Kalka.

När han lämnade Sverige för ett år sedan ska han ha sagt att han varit medveten om risken att dödas.

Ragheed Ganni var den första katolska prästen som dödades i Irak sedan 2003, uppger nyhetsbyrån Asia news.

/.../

Rabban al Qas, biskop över Amadiyah och Erbil, säger:– Han var en andlig man, älskad av sitt folk, både katoliker och muslimer.

På fredag [d.v.s. idag] träffas påven och USA:s president Bush i Rom. Enligt kardinal Tarcisio Bertone, statssekreterare i Vatikanen, kommer kriget i Irak att finnas på agendan för mötet."

Läs hela artikeln här.

***

För några dagar sedan hörde jag ett föredrag av George N. Rishmawi från The Palestinian Centre for Rapprochement Between People.

Bl.a. berättade han om den 8 meter höga muren, som nu är längre än Berlinmuren var, och där 85% av den finns inne i Västbanken. Den skiljer palestinierna där från varandra, och har byggts på ett sätt så att nästan alla vattenkällor finns utanför den - det är alltså inte en "skyddsmur" mot terrorister - i så fall hade den byggts rakt, och längs med Västbanken - inte snirkligt igenom området, menade han. 400 israeler kontrollerar 150.000 palestinier, som redan 1988 gav upp 78% av landet, berättade han också.

Rishmawi representerar alltså den palestinska sidan, och rekommenderade en webbsida som informerar om nyheter som media i väst inte brukar bry sig om att ta upp.

En del kristna i Sverige stödjer kraftigt den proisraeliska sidan, och vill hjälpa judar att återvända. Samtidigt glömmer man att många palestinier är kristna...

Själv kan jag tycka att det slår fel om man skulle stödja enbart en sida, oavsett vilken...

Ondskan är precis lika hemsk, oberoende av vilken grupp som står för den (vare sig de kallas självmordsbombare eller ockupanter). Och den har inget med religion att göra. Därför är det förfärligt att så mycket av detta sker i religionernas namn. Det är ett missbruk.

Alla som vill borde väl kunna få plats i detta land som på många sätt symboliskt har blivit tre av världsreligionernas hjärtpunkt...?

Må det gå att finna vägar till fred - inte minst mellan religionerna - med hjälp av just religionernas innersta budskap - i Irak, i Heliga landet, och på andra platser där man har kunnat existera fredligt tillsammans under århundraden....

Varför skulle det inte kunna gå också idag?

Etiketter: , ,

postat av Charlotte Therese Björnström @ 15:28  
2 Kommentar/-er:
 • 08 juni, 2007 23:23 sa Anonymous Johan

  Man hör ofta åsikten att de kristna borde få ett eget område i Nineve. Och iofs skulle kanske det vara bättre än att bo i flyktingläger i Syrien, Libanon och Södertälje.

   
 • 09 juni, 2007 12:50 sa Blogger Charlotte Therese

  Johan,

  Den åsikten har jag aldrig tidigare hört...

  Och jag tror heller inte att segregering genom att religiösa grupperingar bor för sig i vissa områden är en bra lösning av situationen.

  Annat än möjligen som en tillfällig åtgärd tills konflikten är över.

  Ja, visst är det bättre att få bo i trygghet i ett eget hem än att behöva fly...

  Men det ideala är ändå en fredlig samexistens, utan segregering, utan murar.

  Charlotte

   
Post a comment here: Skicka en kommentar
To the main page of this blog: Till bloggens första sida
 
 
     
OBS!!! BLOGGEN HAR FLYTTAT! / THE BLOG HAS MOVED!
Senaste kommentarer
My English blog posts
Aktuellt
Min lilla hörna
Om bloggen
Tidigare inlägg
Arkiv
Webbsidelänkar
En salig bloggblandning
Etiketter - ett urval
Ekumenisk dialog
Citerat

  "Since we live by the Spirit, let us keep in step with the Spirit." (okänd källa)

  "Where there is no love, put love and gather love."  Johannes av Korset

  "The soul of one who loves God, always swims in joy, always keeps holiday, and is always in the mood for singing." Johannes av Korset

  "To write is to pray."  Thomas Merton

  "In vino veritas!" (Det kan tolkas bokstavligen så - på ett djupt sätt - i eukaristin.)

  "Injustice anywhere is a threat to justice everywhere. I will not stand idly by when I see an unjust war taking place." Martin Luther King, Jr.

Smått och gott

Copyright: Charlotte Thérèse, 2007

Bloggtoppen.se BlogRankers.com Christianity Blogs - Blog Catalog Blog Directory Blogglista.se Bloggar Religion bloggar Blog Flux Directory Blogarama - The Blog Directory Add to Technorati Favorites
eXTReMe Tracker