A Catholic Renewal

~ En radikal blogg ~

"Se, jag gör allting nytt..." (Upp 21:5)

måndag, maj 28, 2007
Prästvigda på olika villkor....
Igår, på Pingstdagen, vigdes fyra katolska kvinnor och en (gift) man i Kanada.

BBC levererar nyheten så här. De fokuserar tyvärr på det (än så länge) "illegala" (antagligen för att det "säljer" mer om man framställer det så), och på att det inte pågår en dialog med Vatikanen. Vilket beror uteslutande på Vatikanen - kvinnorna som vigts vill mycket gärna ha en dialog. Men Vatikanen vill inte....

Samtidigt, i samma stad, men i en annan kyrka, vigdes en ensam celibatär man - och en artikel om detta fokuserar på den skriande prästbristen i det området.

Ironiskt!

Det hela hade ju enkelt kunnat lösas genom dessa sex nyvigda präster - men nu får bara en av dem tjänstgöra officiellt.

När ska katolska kyrkan sluta att sätta krokben för sig själv?

När ska man sluta neka kallade kvinnor och män som vill tjäna kyrkan - medan man ber om kallelser för att lösa prästbristen?

Det påminner mig om den "roliga" historien där en person är i livsfara, hänger över ett stup eller liknande - och ber Gud om räddning. Gud sänder tre personer - men alla visas bort av personen i fara - eftersom denne väntar sig ett "gudomligt" ingripande. Denne faller till sist ner och dör - och förebrår Gud för att inte ha sänt någon hjälp... Och får då veta att dessa tre var sända.

Det är slående likt detta - kyrkans egna regler hindrar bönesvaret!

Fast en tröst i sammanhanget är ju att samtliga vigda präster kommer att tjänstgöra - om än de flesta inofficiellt. Så för människorna i trakten kan det hur som helst bli en klar förbättring.

Det nedanstående är vad som gäller för Kanada och USA i sommar - och förutom det så tror jag att det blir en eller ett par vigningar i Europa:

This summer (2007) in Canada and the U.S.:

14 candidates will be ordained deacons. 12 of these are women. 2 are men. 9 women will be ordained priests.

The locations of the ordinations this summer (2007) are: Quebec, Toronto, New York, Santa Barbara, Portland, Minneapolis.

Etiketter: , , ,

postat av Charlotte Therese Björnström @ 10:12  
2 Kommentar/-er:
 • 28 maj, 2007 23:04 sa Anonymous Anonym

  Charlotte,

  Katolska präster brukar vara noga med att betona sin roll som församlingarnas tjänare. Åt detta kan man le vid begrundan av maktstrukturen i en genomsnittlig katolsk församling. Men ändå ...
  Är det då inte mer än märkligt hur kön och celibat tillåts vara viktigare än församlingarna väl och ve?
  Vad skall kyrkans ledning hitta på den dagen när inte ens klusterförsamlingar går att upprätthålla på grund av bristen på celibatära män? Bilda klusterstift? Vad blir det för församlingar när allt fokuseras kring en präst som gästspelar ett par timmar i veckan, om ens det?

  Gert Gelotte

   
 • 29 maj, 2007 11:08 sa Blogger Charlotte Therese

  Gert,

  Ja, man kan undra hur mycket mer absurt det ska få bli och hur mycket kyrkan är beredd att offra av allt som brukar förknippas med katolskt församlingsliv, för att uppehålla den manliga celibatära prästrollen.

  Det börjar ju inte minst i USA redan likna snabbköpskatolicism - kringflängande mässfirare som ansvarar för gigantiska områden, eller utposterade kommunionutdelare (lekfolk) - som får en laddning hostior då och då.
  Men som sällan eller aldrig ser en mässa firas, än mindre deltar i en.

  Är det då så konstigt om allt fler lämnar kyrkan - som inte längre liknar en kyrka.

  Och allt detta för att stänga ute kvinnor? Och med en prestige utan like hålla fast vid celibatskravet. Inte som en möjlighet - utan som något absolut.

  Jag tycker mig riktigt höra Gud sucka över hur befängt det hela är...hur långt ifrån vad det var tänkt att vara...

  Men man har alltså mage att påstå att detta är Guds vilja? Och man ber fortsatt alltmer febrilt om manliga celibatärer...

  Det är så man nästan börjar önska att de inte ska bli bönhörda med annat än kvinnor och gifta män... Så att det solklara blir än mer tydligt.

  Missförstå mig rätt: jag är positiv till att även celibatära män kallas och vigs. Men inte enbart de...

  Charlotte

   
Post a comment here: Skicka en kommentar
To the main page of this blog: Till bloggens första sida
 
 
     
OBS!!! BLOGGEN HAR FLYTTAT! / THE BLOG HAS MOVED!
Senaste kommentarer
My English blog posts
Aktuellt
Min lilla hörna
Om bloggen
Tidigare inlägg
Arkiv
Webbsidelänkar
En salig bloggblandning
Etiketter - ett urval
Ekumenisk dialog
Citerat

  "Since we live by the Spirit, let us keep in step with the Spirit." (okänd källa)

  "Where there is no love, put love and gather love."  Johannes av Korset

  "The soul of one who loves God, always swims in joy, always keeps holiday, and is always in the mood for singing." Johannes av Korset

  "To write is to pray."  Thomas Merton

  "In vino veritas!" (Det kan tolkas bokstavligen så - på ett djupt sätt - i eukaristin.)

  "Injustice anywhere is a threat to justice everywhere. I will not stand idly by when I see an unjust war taking place." Martin Luther King, Jr.

Smått och gott

Copyright: Charlotte Thérèse, 2007

Bloggtoppen.se BlogRankers.com Christianity Blogs - Blog Catalog Blog Directory Blogglista.se Bloggar Religion bloggar Blog Flux Directory Blogarama - The Blog Directory Add to Technorati Favorites
eXTReMe Tracker