A Catholic Renewal

~ En radikal blogg ~

"Se, jag gör allting nytt..." (Upp 21:5)

torsdag, juni 14, 2007
Nunnan - och skäggiga damer...?
Filmen Nunnan har väckt många reaktioner. Det är bra. Kanske kan en del fördomar försvinna genom att man talar öppet om det - det gäller förvisso alla områden och ämnen.

I Kyrkans tidning har nyligen Lars-Åke Lundberg, broder Ingmar Svanteson och Helene Egnell fortsatt debatten. Tyvärr verkar inget av deras inlägg vara offentligt tillgängligt på webben, så jag kan inte länka till dem. Trist!

Själv har jag på annan plats i denna blogg skrivit mer om min syn på det hela, så jag upprepar den inte här...

I Dagen skriver Peter Halldorf insiktsfullt om ämnet:

"Skaver möjligen berättelsen om Marta därför att den blottlägger en viktig orsak till att kristendomen obönhörligt tappar mark i vår kultur? Vi tillhör en kyrka som inte längre fostrar helgon. Detta ord väcker naturligtvis skiftande associationer. Helgon är inte de som får oss andra att känna oss otillräckliga. Inte heller är det dem man tillber.

Helgon är de som visar vägen genom att ge den konturer. Utan sentimentalitet och yviga gester. Och som därmed återger oss förmågan att tillbe Gud. /.../ Helgonen är de hos vilka linsen återfått sin genomskinlighet; det mänskliga framträder nu något lite klarare. Och, bör tilläggas, man känner igen dem på att de skulle skratta muntert vid tanken på att bli kallade helgon!

Kyrkans primära kallelse i världen är att fostra helgon. Sviker hon den uppgiften blir hon en karikatyr av sig själv och av den Kristus vars namn hon bär. I den kyrka som inom några decennier leds av dem som är födda på 2000-talet, kommer den gamle teologen Karl Rahners ord att ha besannats: ”Framtidens kristne kommer antingen att vara ett helgon - eller inte kristen alls.” "

Läs hela artikeln här.

Dagen skriver också humoristiskt om Halldorfs skägg. Den hugade har uppenbarligen chansen att få en naturtrogen kopia av det.

Katolska kvinnor med prästkallelse borde kanske pröva om det kan tänkas hjälpa....?

Och vore det inte också en bra present till påven - så man kan fortsätta strida om hans skägg och försöka klyva stråna? :-)

Oops - jag har ju lovat att inte skriva något om påvens skägg i denna blogg.

Läge att gräva fram tagelskjortan? Hmmm....eller kanske man kan sticka sig en hypermodern botgöringsskjorta av ett par kliande och varma Halldorf-skägg?

Nej, intet ont om ditt skägg, Peter, om du nu läser det här - det är ju som hämtat ur öknen... Det är bra också med en del yttre symboler som kan påminna om det inre livet. Liksom nunnans dräkt.

Etiketter: , , , , , , , ,

postat av Charlotte Therese Björnström @ 11:10  
0 Kommentar/-er:
Post a comment here: Skicka en kommentar
To the main page of this blog: Till bloggens första sida
 
 
     
OBS!!! BLOGGEN HAR FLYTTAT! / THE BLOG HAS MOVED!
Senaste kommentarer
My English blog posts
Aktuellt
Min lilla hörna
Om bloggen
Tidigare inlägg
Arkiv
Webbsidelänkar
En salig bloggblandning
Etiketter - ett urval
Ekumenisk dialog
Citerat

  "Since we live by the Spirit, let us keep in step with the Spirit." (okänd källa)

  "Where there is no love, put love and gather love."  Johannes av Korset

  "The soul of one who loves God, always swims in joy, always keeps holiday, and is always in the mood for singing." Johannes av Korset

  "To write is to pray."  Thomas Merton

  "In vino veritas!" (Det kan tolkas bokstavligen så - på ett djupt sätt - i eukaristin.)

  "Injustice anywhere is a threat to justice everywhere. I will not stand idly by when I see an unjust war taking place." Martin Luther King, Jr.

Smått och gott

Copyright: Charlotte Thérèse, 2007

Bloggtoppen.se BlogRankers.com Christianity Blogs - Blog Catalog Blog Directory Blogglista.se Bloggar Religion bloggar Blog Flux Directory Blogarama - The Blog Directory Add to Technorati Favorites
eXTReMe Tracker