A Catholic Renewal

~ En radikal blogg ~

"Se, jag gör allting nytt..." (Upp 21:5)

torsdag, juli 12, 2007
Härkebergaskatter

Jag utlovade en fortsättning på gårdagens Härkebergakrönika.... Den kommer här!

Så har turen nu alltså kommit till Albertus Pictor och de ännu så färgsprakande valven, i turkost/pistagegrönt, halmgult, orange, rött och svart.

Många målningar föreställer scener ur Marias och Jesu liv. Inte minst Marias. Tyvärr blev de bilderna väldigt mörka, så de är inte så stor idé att publicera här. I stället har jag valt att visa tre andra intressanta bilder.

Den första bilden visar Maria Magdalena, som känns igen på det långa glödande röda håret och tornet som hon bär i ena handen. Tornet kommer av ett hebreiskt ord som liknar stadens namn. Man kan också välja att se det som en symbol för kyrkan.

Hon har ett transparent, skirt och leende ansiktsuttryck, Manteln är blågrön på utsidan och röd inuti, och notera särskilt de spetsiga näbbskorna som sticker fram under den exklusivt broderade klänningsfållen!

Jag höll helt på att missa henne - såg henne i ögonvrån först när jag var på väg ut ur kyrkan, och vände då förstås.... Det är intressant att tidiga bilder av henne finns även i Sverige. Hon ses ju som ett stort helgon inte minst i östkyrkan - där hennes ställning som apostlarnas apostel inte har besudlats på samma sätt som i väst. Det är tydligt, när man ser till den skriftliga dokumentation som finns bevarad, att man på allt sätt har försökt skuffa undan kvinnor med viktiga uppgifter genom århundradena - inte minst just i vår del av världen. Och så fortsätter det än idag...

En annan intressant bild är den av Jesu ansikte på Veronikas "svetteduk" - motivet påminner om den ortodoxa ikon som enligt sägnen härrör från kung Abgar - och tankarna går också till svepeduken i Turin. Jag har aldrig sett detta motiv bevarat i någon annan medeltida kyrka i Sverige - men kanske det finns? Berätta gärna det här i så fall!

En tredje och sista bild för denna gång är en söt filur som finns i taket i vapenhuset, tillsammans med tre kompanjoner, i varsitt pelarhörn.

Det påminner om hur de fyra evangelisterna brukar avbildas - med de symboler som förknippas med dem. Men detta är inte evangelisterna!

Det är istället fyra ganska så märkliga varelser, som är ett hopkok av allehanda verkliga djur. Och några av dem gör grimaser och andra miner. Den sötaste var denna (här fotograferad av Mikael Vinjestrand). En liten tvåbent fågelräv med lång smal svans - eller...? Det verkar nog mest vara ett uttryck för Albertus sinne för humor, fantasi och livfulla avbildningar.

(Det går att se förstoringar av bilderna genom att klicka på dem.)

Etiketter: , , , , ,

postat av Charlotte Therese Björnström @ 12:22  
0 Kommentar/-er:
Post a comment here: Skicka en kommentar
To the main page of this blog: Till bloggens första sida
 
 
     
OBS!!! BLOGGEN HAR FLYTTAT! / THE BLOG HAS MOVED!
Senaste kommentarer
My English blog posts
Aktuellt
Min lilla hörna
Om bloggen
Tidigare inlägg
Arkiv
Webbsidelänkar
En salig bloggblandning
Etiketter - ett urval
Ekumenisk dialog
Citerat

  "Since we live by the Spirit, let us keep in step with the Spirit." (okänd källa)

  "Where there is no love, put love and gather love."  Johannes av Korset

  "The soul of one who loves God, always swims in joy, always keeps holiday, and is always in the mood for singing." Johannes av Korset

  "To write is to pray."  Thomas Merton

  "In vino veritas!" (Det kan tolkas bokstavligen så - på ett djupt sätt - i eukaristin.)

  "Injustice anywhere is a threat to justice everywhere. I will not stand idly by when I see an unjust war taking place." Martin Luther King, Jr.

Smått och gott

Copyright: Charlotte Thérèse, 2007

Bloggtoppen.se BlogRankers.com Christianity Blogs - Blog Catalog Blog Directory Blogglista.se Bloggar Religion bloggar Blog Flux Directory Blogarama - The Blog Directory Add to Technorati Favorites
eXTReMe Tracker