Jag tänker på motsättningarna inom katolska kyrkan, som berördes, om än tyvärr på ett ganska ytligt sätt, i Existens igår. (Såg för övrigt att det inlägget lockade ett tredubbelt antal besökare jämfört med en vanlig bloggdag, även om de flesta enbart läste det skrivna. Vore kul om fler kommenterade programmet!)
Om samma slags "oliktänk" - om kvinnliga präster, etc - orsakade spänningar och svårigheter i ett annat samfund - hur skulle man då lösa det?
Jag valde pingstkyrkan som exempel i rubriken, inte minst eftersom jag undrar hur man hanterar sånt där, då Johan (som är pingstvän), ibland har skrivit i kommentarerna här att han tycker att det borde kunna lösas inom kyrkan.
Frågan är då bara: hur? Hur gör ni (och andra)?
Ordnar ett koncilium med representanter för alla riktningar inom den kyrka det gäller? Med åhörare även från andra samfund?
Eller mer auktoritärt: genom att samla bara de äldste/ledarna till interna överläggningar?
Sen då? Omröstning? Jämkning? Kompromisser?
Olika riktningar inom samma tak men inte samtidigt? Eller enhetlighet överlag - ett beslut om att bara en tolkning gäller? Eller lokala avvikelser?
Hur skulle ni alltså göra för att lösa situationen?
Här kan pingstkyrkan - och andra kyrkor - säkert hjälpa till med goda råd till oss katoliker...Etiketter: ekumenisk lösning, katolska kyrkan, konflikter, pingstkyrkan |
Hmmm vet inte om RKK och Pingst är helt jämförbara...
En pingstförsamling styrs av pastorn, styrelsen och äldstekåren. Maktfördelningen mellan dem kan nog se lite olika ut i olika församlingar, men som regel är varje pingstförsamling en lokal förening med årsmöten där medlemmarna kan välja styrelse och gemensamt besluta i olika frågor. Inga avgörande frågor (tex pastorstillsättningar) avgörs utan att medlemmarna får vara med och bestämma. Är vi missnöjda med pastorn eller något annat så kan vi sparka pastorn och byta ut styrelsen.
Men så länge pastorn är pastor så får man underordna sig honom - det är min filosofi. Ogillar jag något han gör så kan jag i nämnd ordning (1) försöka prata honom till rätta i enskilda samtal, (2) ta upp saken på församlingsmöte, (3a) tiga still eller (3b) byta församling.
Att kritisera församling eller församlingsledning utanför församlingskretsen är aldrig ett alternativ för mig (fast ibland halkar tungen :) ).
I RKK har man som medlem inte samma inflytande har jag förstått. Om jag personligen skulle gå med i RKK så skulle jag nog acceptera och böja mig under präst- biskop- och påvestyret och acceptera att mitt eget inflytande skulle begränsas till den lokala församlingsverksamheten. Om jag var väldigt engagerad i en övergripande fråga så skulle jag försöka påverka biskopen.
Och viktigast av allt tror jag är att be, och kanske fasta, innan man försöker påverka.