Den som vill veta lite mer om den interna situationen inom katolska kyrkan, inte minst i Sverige, bör se detta program imorgon - det går bra att kommentera det här i bloggen efteråt.
"Katolska kyrkan, finkultur eller förlegade strukturer? Katolska kyrkan är världens största kristna samfund och en av Sveriges största frikyrkor och rymmer allt från lockande mystik till pinsamma skandaler. Hyckleri, pedofili, patriarkala hierarkier och abortmotstånd. Internt frodas kritiken, frågorna är många. Existens landar i Rom för att söka svaren." (SVT2, 20:30)
Medverkande: journalisterna Natalia Kazmierska och Gert Gelotte, biskop Anders Arborelius och Augustine di Noia (företrädare för troskongregationen i Vatikanen).
Jo, man skall ju inte blunda för konflikter, men skall de verkligen spelas upp inför öppen ridå? Det är bättre om inomkyrkliga konflikter löses inom Kyrkan tycker jag.
Tror inte att de tittare som inte har någon förkunskap om kyrkor och tro fick ut så mycket av programmet tyvärr. Det blir lätt så ytligt när man duttar lite här och där. En halvtimme går fort.
Blev lite överraskad över att en "bekant" var där, nämligen du Gert Gelotte :) Jo du har rätt i att programmet berörde en öm punkt. Men utreddes det ordentligt? Nej, man hinner inte på så kort tid. Det är som om TV inte är till för att leda till djupare reflektion. Journalister vill ha all relevant fakta i en enda kärnfull mening. Vem kan leverera det?
Det är tradition inom katolska kyrkan att lösa problem inom kyrkan. Det betyder att så få som möjligt får reda på någonting. Och de som får reda på någonting får informationen i förtroende. Detta är djupt skadligt och enda sättet att bryta denna tystnadens tradition är att insistera på öppenhet. Och öppenhet är inte möjlig om den bara skall begränsas till inom kyrkan.
Vad var egentligen den kvinnliga katolska journalistens roll i programmet? Att visa på skillnaden mellan kyrka och samhälle? Menade hon att det var OK att ha vissa åsikter privat men andra i sin identitet som katolik? Verkar som om hon tyckte att kyrkans roll är att vara ställföreträdande troende. Jag låter lite kritisk men är snarare undrande.
Gert: Nej vi känner inte varandra men har kommenterat på samma bloggposter flera gånger på denna blogg. Blev ju lite paff av att se dig på TV. Visste ju inte att du är ledarskribent på GT.
Om jag förstod Natalia Kazimierska rätt så är hon uppvuxen i kyrkan men inte längre aktiv. Hon ser på kyrkan som en kulturförening och vill gärna att den skall vara lätt att känna igen - som hon minns den.
Om kyrkan är sådär oföränderlig, diskriminerar kvinnor, förtrycker homosexuella, tjatar om preventivmedel och lägger sig i människors privatliv, så blir det också mycket enklare att ta avstånd från den.
Många ateister älskar ju katolska kyrkan som fiende och vill inte alls att den förändras.
OK, det betyder ju alltså att många vill att Katolska kyrkan ska bevara många mindre bra traditioner av andra skäl än man som utomstående normalt tror. Man behöver alltså inte vara särskilt konservativ utan tvärtom det motsatta. Det var något nytt för mig. Man vill ha en tydlig fiende. Intressant! Ja nog är det väl lättare att övertyga andra om det relevanta i sin egen tro, ateismen om man har en i vissa delar diskriminerande kyrka att gå i polemik mot. Det lättar ju ens lite dåliga samvete särskilt om man har en religiös bakgrund.
Tack Gert! Ja nog har mycket tyckande i religiösa frågor snarare personliga psykologiska orsaker än verkligt sökande efter sanning och rättvisa. Nu har jag lärt mig något nytt! Att tradionellt rättroende katoliker skulle vara överens med just ateister om att bevara uråldriga traditioner var överraskande. Ska i fortsättningen komma ihåg att fråga varför folk försvarar det ena eller det andra som kan tyckas orimligt. Man kan kanske få en helt annan bild av verkligheten då bortom ens förutfattade meningar.
Du sade på tv att det svåraste att diskutera inom katolska kyrkan är just jämställdheten mellan man och kvinna.
Det är i och för sig det enda jag vill ändra på ;) men ändå.
Tyckte det var respektfullt av den intervjuade Expressen-reportern Natalia Kazmierska att, trots sina liberala åsikter angående abort och preventivmedel, ändå erkänna andra att ha motsatta åsikter. Ovanligt idag.
Tack för tipset!
Ok, eftersnack här på Catholic Renewal efter programmet.