Intressant nog har en diskussion om just detta ämne (se inbjudan nedan i min blogg) nu startat även i Kyrkans tidning!
Men än så länge liknar det tyvärr mer konfrontation än dialog.
Hoppas att båda sidor en dag vill öppna sig för att verkligen lyssna på vad den andra sidan har att säga. Bilden är inte så svart/vit som den kan tyckas.
Inbjudan till en sådan djupare dialog här i bloggen kvarstår!
I samband med debatten om detta i Kyrkans tidning tas frågan om "klassisk" kristen tro upp. Många gör anspråk på att företräda den - men vari består den egentligen? För tolkningarna skiljer sig ju minst sagt åt mellan dem som anser sig vara dess arvtagare.
Hur ser ni på detta? Det vore roligt att få synpunkter från olika håll.Etiketter: dialog, konservativ, liberal |
Nog är det lätt att det blir som i Sv K´s tidning, dvs konfrontation. Säkert är det mycket missförstånd i begreppen konservativt och liberalt. Det som konservativa tycker är liberal tolkning kan i andra sammanhang accepteras som konservativ hållning. Tolkningen finns ju där i viss mån alltid.
Själv tror jag att en dialog bör fokusera kring frågan Kan Gud kommunicera med oss människor? Det är ju detta som är kärnfrågan! Tyvärr har man officiellt övergett denna syn inom Sv K. Dels vad gäller evangelieboken i psalmboken, dels vad gäller prästlöftena, för att inte tala om teologiutbildningarna. Eftersom Guds tilltal inte passar med den historisk-kritiska metoden (=allt måste förklaras inomvärdlsligt), kan man inte räkna med att GUD talar. Och ORDET förnekas därför i konsekvens med detta.
Jag menar om man inte bejakar ATT viis text är "Gudsandad" på en unikt sätt, kan man ju inte ge det någon auktoritet. Se även www.klm.s.se, Ars Medicina nr 3-4/06, artikel av Seth Erlandssson.
Vänligen, Magnus Göransson, Jönköping