A Catholic Renewal

~ En radikal blogg ~

"Se, jag gör allting nytt..." (Upp 21:5)

söndag, juli 06, 2008
Utslagen på två sätt....

Som ni nog har märkt tidigare ifall ni har följt den här bloggen ett tag, så gillar jag att leka med ord och deras betydelse....

Imorse funderade jag över ett ord som har två närmast motsatta betydelser.

Det var när jag såg att hibiskusens stora knopp hade slagit ut under natten till en magnifik blomma som mötte mig vid frukostbordet. (Även två små solrosor på balkongen slog ut just idag.)

Började då reflektera över ordet "utslagen" - det används ju också om något som är slut, ur funktion, eller utanför, närmast bortom all räddning.

Och det märkliga med den här hibiskusen är att den illustrerar båda betydelserna samtidigt. Den har nämligen tre grenar, eller kanske det är tre separata plantor i samma kruka?

Varav först en gren i våras plötsligt tappade alla blad - sen de två övriga - det hände just när den första grenen hade börjat få nya små blad, vilket gick ganska snabbt. Trodde att detsamma skulle ske med de två övriga grenarna. Men nej, inte ett enda blad har dykt upp på flera månader, och grenarna tycks döda, torra. Medan den som tappade bladen allra först, nu har flera blomknoppar.... Förutom den utslagna blomman.

Fast jag har inte hjärta att ta bort de torra grenarna - än. Fast de gör att blomman som helhet ser lite risig ut.

Bröt försiktigt av en av dem för någon vecka sen, och då var den inte hård och snustorr - utan aningen grönaktig och möjligen lite träig, vedartad (halvhård, inte helhård). Så jag har ändå något slags hopp för dem - även om det ser hopplöst ut på utsidan, och fast så pass lång tid har gått.

Tänkte att det är lite så här med människor också. Samma personer kan vara "utslagna" på olika sätt. Liksom två grenar kan vara som döda, medan en blommar vackert. Samtidigt. Och det till synes döda kan få nytt liv och börja blomma igen. Det gäller att inte ge upp hoppet ens då det verkar vara hopplöst.

Etiketter: ,

postat av Charlotte Therese Björnström @ 15:00  
0 Kommentar/-er:
Post a comment here: Skicka en kommentar
To the main page of this blog: Till bloggens första sida
 
 
     
OBS!!! BLOGGEN HAR FLYTTAT! / THE BLOG HAS MOVED!
Senaste kommentarer
My English blog posts
Aktuellt
Min lilla hörna
Om bloggen
Tidigare inlägg
Arkiv
Webbsidelänkar
En salig bloggblandning
Etiketter - ett urval
Ekumenisk dialog
Citerat

  "Since we live by the Spirit, let us keep in step with the Spirit." (okänd källa)

  "Where there is no love, put love and gather love."  Johannes av Korset

  "The soul of one who loves God, always swims in joy, always keeps holiday, and is always in the mood for singing." Johannes av Korset

  "To write is to pray."  Thomas Merton

  "In vino veritas!" (Det kan tolkas bokstavligen så - på ett djupt sätt - i eukaristin.)

  "Injustice anywhere is a threat to justice everywhere. I will not stand idly by when I see an unjust war taking place." Martin Luther King, Jr.

Smått och gott

Copyright: Charlotte Thérèse, 2007

Bloggtoppen.se BlogRankers.com Christianity Blogs - Blog Catalog Blog Directory Blogglista.se Bloggar Religion bloggar Blog Flux Directory Blogarama - The Blog Directory Add to Technorati Favorites
eXTReMe Tracker