A Catholic Renewal

~ En radikal blogg ~

"Se, jag gör allting nytt..." (Upp 21:5)

söndag, september 30, 2007
Hur överlistar man en betongvägg?
Nej, det handlar inte om Vatikanens "murar" just denna gång, utan om en helt vanlig betongvägg...

Trodde jag i alla fall...tills jag nyligen försökte borra hål i den för att hänga upp en spegel och några tavlor som står och skräpar i ett hörn nu.

(Dags att röja upp inför inflyttningsfesten och husvälsignelsen snart - en hel del har bara blivit stående eller liggande i högar efter att jag fick bort kartongerna.)

Nåväl....

Jag borrade i 40 minuter (provade två olika borrstorlekar), och åstadkom därigenom ett 5 mm djupt hål. Sen gav jag upp sisyfosarbetet och bytte borrmaskin till en mer kraftfull sådan som jag hade i källaren. Tänkte att nu går det väl på ett kick.

Borren åkte dock hela tiden för långt in i maskinen, hur hårt man än skruvade åt den. Så det var till slut bara att köra på från bottenläget.

Lyckades efter idogt borrande få hålet till omkring 9 mm. Då slant plötsligt maskinen och rev upp tapeten på flera ställen runt omkring. Borren hade halkat snett i maskinen visade det sig.

Det var ganska lönlöst att fortsätta kämpa på samma ställe längre. Så jag markerade för ett nytt hål strax ovanför. Det lyckades jag få nästan 5 mm djupt - efter en kvarts borrande eller så med den kraftfulla maskinen. Men den skakade så oerhört mycket att jag efter ett tag inte kunde fortsätta så värst länge utan uppehåll. Dessutom är detta hål placerat nära taket - och att stå och hålla en tung borrmaskin med lyfta armar hur länge som helst bara går inte...

Det började dessutom lukta bränt efter ett tag och komma små blå blixtar från maskinen. Tolkade inte detta som ett gott tecken precis, utan gav upp innan maskinen hittade på mer än så.

Så resultatet av denna kraftprövning är att jag nu har två grunda och därmed oanvändbara hål, och en förstörd tapet. Tavlorna står fortfarande kvar i hörnet. Bara tanken på att en dag försöka borra ännu fler hål i denna vägg ter sig ganska orealistisk.

Men vill inte lämna det senast påbörjade borrhålet svart hålögt gapande i tapeten för tid och evighet. Lyckas jag bara få det djupt nog kommer en spegel att kunna skyla det misslyckade hålet strax under. Det skulle behöva bli ytterligare 3 cm djupt för att man ska få in plugg och skruv.

Jag vet inte hur det ska gå till.

Finns det något borrskyddshelgon som man kan vända sig till i aukta fall som detta? Josef, snickaren, kanske...?

Kanske det kan lyckas om frivilliga gäster borrar 2 mm var på inflyttningsfesten...?

Eller kan man heltidsanställa en hackspett i en månad eller så?

Har någon annan nånsin varit med om en så fullständigt ogenomtränglig betongvägg?

Tips på hur man kan överlista den mottages tacksamt!

Etiketter:

postat av Charlotte Therese Björnström @ 17:25  
15 Kommentar/-er:
 • 30 september, 2007 20:38 sa Anonymous Johan Stenberg

  Charlotte,
  Du måste använda ett hårdmetallborr och en slagborrmaskin. Kanske kan du låna det av hyresvärden. Se till att "slagborrläget" är påslaget på slagborrmaskinen. Börja borra med ett lite mindre borr, och när du gjort ett litet hål kan du ta ett större och borra igen om det behövs.

   
 • 30 september, 2007 20:40 sa Anonymous Johan Stenberg

  PS: det bör finnas en liten "nyckel" till borrmaskinen som du kan dra åt borret ordentligt med.

   
 • 30 september, 2007 20:58 sa Blogger Charlotte Therese

  Johan,

  Ditt svar gör att det känns som att lösningen kanske närmar sig...

  Det gäller bara att ta reda på vilket av det följande som behöver åtgärdas.

  Några "dumma frågor" alltså:

  1) Hur vet jag om det jag har är en slagborrmaskin?

  Den är som sagt mycket kraftfull, armarna skakar när man borrar med den. (Den andra är mycket mer försynt. Typisk träväggsborrmaskin.)

  2) Hur vet jag om slagborrläget är på? (Har ingen bruksanvisning till den, och det här är första gången jag provar den själv.)

  3) Vad kallas borrarna av hårdmetall? Kanske jag helt enkelt har använt fel borrar till den?

  Jag hittade ingen "nyckel" till den... Förmodligen har den kommit bort. (Den andra har något som skulle kunna vara en nyckel, men den passade inte i den kraftfulla - testade redan.)

  Hoppas för övrigt få nya tapeter så småningom - för det är två stora fettfläckar på väggarna som de inte har tagit upp i besiktningsprotokollet (och jag har sju vittnen som hjälpte mig med flytten som såg dem). Väntar fortfarande på att besiktningsmannen ska masa sig hit och kolla. I så fall är det bara att spackla över felborrandet sen...

  Och i värsta fall börja från scratch med nytt borrande igen...

  Men det vore ju roligt att få upp åtminstone något mer på väggarna innan gästerna droppar in.

  Funkar förresten såna där vita krokar med tre spikar på alla slags betongväggar? Jag provade där jag bodde förut, för att få upp lättare tavlor utan att det blev borrhål - och där böjde spikarna sig - misstänker att detsamma skulle hända här.

  Finns det något särskilt märke av såna krokar som är extra bra?

  Skulle behöva hitta något sådant för ikonerna - så det minimerar borrandet.

  Charlotte

   
 • 30 september, 2007 21:47 sa Anonymous Johan Stenberg

  Jag kan nog inte svara så bra på de sista frågorna eftersom jag inte är där hos dig... men jag tycker att du skall gå till ClasOhlson imorgon och köpa nya fräsha borr. Be dem hjälpa dig att välja och säg att det skall vara till en besvärlig betongvägg. Även om du har hårdmetallborr redan nu så är de garanterat utslitna efter allt ditt borrande. Fråga även vad för slags plugg du skall ha (om du skall skruva alltså - ta med skruven till Clas i så fall så hjälper de dig).

  ...ja, det är möjligt att du redan har en slagborr (den är väl inte batteridriven?). Svårt att säga så här över internet...

  Om det ändå inte går så är nog sista utvägen att hyra/låna en s.k. borrhammare. Jag har själv aldrig använt en sådan, så där kan jag inte ge några tips.

  Små lätta tavlor kan hängas upp med sådana där vita krokar med tre spikar, japs (jag har glömt vad de heter).

   
 • 30 september, 2007 22:07 sa Blogger Charlotte Therese

  Johan,

  Om det var hårdmetall jag hade så borde de väl ha funkat?

  De ser inte utslitna ut (märkligt nog!), men sånt kanske inte syns?

  Nej - den är eldriven.

  Hade tänkt använda plastplugg - är det stadigare med trä? (Såna där stavar.)

  Fördelen med plast verkar vara att det inte behövs så stort borrhål för att få in dem, de är mer töjbara. Men håller kanske inte lika bra? Det är en mycket tung spegel.

  Vad gör man om det inte går att spika i de vita krokarna - om de böjer sig, som de jag hade gjorde?

  Kanske lika bra att vandra förbi Claes Ohlson...? Ska ner på stan imorgon i andra ärenden i vilket fall som helst.

  Charlotte

   
 • 30 september, 2007 22:11 sa Blogger Jeez

  I mina betongväggar funkar inte de där vita tavelgrejjerna med tre "spik" i. Har förstört en vägg i vardagsrummet med det...

  Vad gäller borrning så är Johans tips bra. Det och eventuellt någon som är starkare än du som kör. Jag är en tunnis så när jag behöver hål bjuder jag över min far som förvisso ser tanig ut men som mest består av muskler. Och tom han blir matt i armarna efter en körning i hallväggen...

   
 • 01 oktober, 2007 08:32 sa Blogger Petrus

  ca 5 mm borr brukar vara lagom. En hårdmetallborr är ofta blank med en röd spets. Med tanke på vibrationerna och att armarna skakar kanske det är en slagborr. Brukar ofta finnas ett vred med två olika hammarsymboler. du skall ha plastplugg gula eller vita. Den lilla chucknyckel finns inte på alla borrmaskiner, nyare har automatchuck. Hjälper inte detta hyr en Hilti, den rår på allt.

   
 • 01 oktober, 2007 11:43 sa Blogger Charlotte Therese

  Petrus,

  Tack för svar!

  Jag har försökt med 4,5 och 4,8 mm. Borrarna har ingen röd spets.

  Då låter det väl som att det är en slagborr jag har och att det läget redan var inkopplat...?

  Varför funkade det inte då?!?

  Hjälper det verkligen att skaffa nya borrar?

  Det här är en gammal borrmaskin så det borde finnas en manuell nyckel, ska leta lite mer.

  Charlotte

   
 • 01 oktober, 2007 12:15 sa Blogger Charlotte Therese

  Uppdatering:

  Det ÄR en slagborr - hittade knappen för att växla mellan lägena.

  Det hjälpte mig att få hålet till 1 cm djup.

  Vilket förstås inte räcker.

  Brände mig f.ö. på borren - kokhet!

  Problemet nu är att borren har åkt jättelångt in i maskinen - så att bara 1,5 cm sticker ut - och jag får inte bort den på något sätt! Försökt med tänger av olika slag, och med en nyckel som jag hittade till den andra borrmaskinen.

  Den sitter som gjuten.

  Det höll på att gå illa - för maskinen gick igång av sig självt medan jag höll på. Som tur var hade jag inte fingrarna i närheten, bara sladden fick sig en dans kring maskinen.

  Alltså - detta verkar kunna funka - om jag bara kan få ut borren så pass att det går att borra ytterligare 2 cm.

  Hur???

  Charlotte

   
 • 01 oktober, 2007 15:56 sa Blogger Petrus

  Ta med borrmaskinen till järnaffären, du behöver en ny borr och chucknyckel. Om borren är glödhet och inte biter så måste det vara borren. Medf chucknyckeln får du ut borren.

   
 • 02 oktober, 2007 14:19 sa Blogger Charlotte Therese

  Petrus,

  Gick förbi Clas Ohlson igår - som rekommenderade något jag inte minns vad det heter. Insatsborrar?
  Som skulle vara extra bra för betong och granit etc.

  Jag tog med själva borrmaskinen till Missionskyrkan på kvällen, där jag anade att det fanns verktygskunniga konstnärer (vi har en ekumenisk målarcirkel där).

  Så det här borrbekymret blev även riktigt ekumeniskt... :-)

  Mycket riktigt - konstnärsinsatsstyrkan satte genast igång med att försöka få ut borren. Det gick till sist. (Tack, Olle!!!)

  Borren hade fastnat, inte bara där borrarna sitter när de sitter som de ska, utan i en fördjupning inne i själva maskinen visade det sig.

  Grejen som man vrider runt är fortfarande orubbligt fast - men nu i öppet läge istället för låst. D.v.s. man kan inte sätta fast en ny borr för tillfället.

  Ska söka vidare efter en chucknyckel som kan passa.

  Själva borren glömde jag kvar i Missionskyrkan...

  Men har fått "borrlöfte" (d.v.s. får överta ett par borrar som borde funka t.o.m. på dessa superväggar) inför morgondagen.

  Livet är ett äventyr!

  Funderade vidare över verktygens mysterium tillsammans med de övriga konstnärerna igår kväll.

  Vi har en del innovationsförslag...

  Man skulle kunna "utveckla" en hel del - varför inte sågar med "löständer" - d.v.s. löstagbara...? :-)

  Och hammare i byggsats... :-)

  Allt för att underlätta arbetet.

  Man vågar ju knappt ta i ett verktyg med tång (!) längre, om det ska vara på det här viset...

  Fick veta att borrmaskiner även kan ställas in så de går åt andra hållet - om detta skulle ha hänt med min borrmaskin så kan det ju bidra till förklaringen... :-)

  Nåväl, nu har maten bränts vid också (händer väldigt ofta här - matlagning är inte min karisma), så jag måste avsluta detta.

  Charlotte

   
 • 03 oktober, 2007 13:05 sa Blogger munken

  Om du har slagborr och bra borrstål, och det inte funkar - då kan vi ta varann i hand, för vi kunde inte borra i vårt kökstak! Inhyrd hantverkare med KRAFTFULLARE MASKIN borrade upp hålen direkt. Lycka till hur som helst :).

   
 • 03 oktober, 2007 14:04 sa Blogger Charlotte Therese

  Munken,

  Tack för din kommentar - det känns genast mycket bättre... :-)

  Är i vanliga fall inte direkt oteknisk. Men det här var verkligen något utöver det vanliga...

  Köksväggen har jag ännu inte gett mig på annat än med en liten krok, som inte sitter ordentligt fast... Men där hänger en mycket lätt tavla så det funkar åtminstone provisoriskt.

  I hallen gick det bra - där finns en lättborrad trävägg!

  Fick så en mycket välkommen extern hjälp, som med en specialborr till slut lyckades överlista väggen, så nu sitter spegeln uppe, om än något högre än planerat - p.g.a. att det första hålet en bit längre ner inte gick att använda.

  Fick upp några ikoner också - det fick bli vita krokar, som böjde sig (Jeez - det är verkligen för bedrövligt!), men de sitter åtminstone hjälpligt fast.

  Men de flesta av tavlorna är ännu inte uppsatta p.g.a. krokbrist.

  Vet någon var man kan hitta vita krokar för betongvägg med extra smala spikar så borde det funka. De där trubbiga och tjocka spikarna på de nyare modellerna bara böjer sig. Hade ett par gamla krokar kvar av den "smalspikiga" sorten - och de funkade alltså något bättre. Men jag skulle behöva fler!

  Tips, någon på var man hittar sådana?

  Den här redan omnämnda affären som brukar ha sånt här hade bara "trubbspikiga" krokar, tyvärr.

  Charlotte

   
 • 10 april, 2008 17:05 sa Anonymous Anonym

  Hej. Du måste ha en borrhammare. Jag har varit i din situation. Försökte med en slagborr i 40 minuter utan att komma någon stans. Med borrhammare gick det på 5 sekunder....

   
 • 10 april, 2008 17:19 sa Blogger Charlotte Therese

  Hej!

  Tack för tips!

  Ja, då vet du hur hårda betongväggar kan vara...

  Har aldrig hört talas om borrhammare - vad är det?

  Fick hjälp att borra ett hål med slagborrmaskin och särskilda borrar.

  Det hålet fick vara kvar vid tapetseringen - och sen har jag mer eller mindre gett upp tanken på att borra mer - tänkte försöka få upp det som ska upp med hjälp av små betongkrokar.... :-)

  Charlotte

   
Post a comment here: Skicka en kommentar
To the main page of this blog: Till bloggens första sida
 
 
     
OBS!!! BLOGGEN HAR FLYTTAT! / THE BLOG HAS MOVED!
Senaste kommentarer
My English blog posts
Aktuellt
Min lilla hörna
Om bloggen
Tidigare inlägg
Arkiv
Webbsidelänkar
En salig bloggblandning
Etiketter - ett urval
Ekumenisk dialog
Citerat

  "Since we live by the Spirit, let us keep in step with the Spirit." (okänd källa)

  "Where there is no love, put love and gather love."  Johannes av Korset

  "The soul of one who loves God, always swims in joy, always keeps holiday, and is always in the mood for singing." Johannes av Korset

  "To write is to pray."  Thomas Merton

  "In vino veritas!" (Det kan tolkas bokstavligen så - på ett djupt sätt - i eukaristin.)

  "Injustice anywhere is a threat to justice everywhere. I will not stand idly by when I see an unjust war taking place." Martin Luther King, Jr.

Smått och gott

Copyright: Charlotte Thérèse, 2007

Bloggtoppen.se BlogRankers.com Christianity Blogs - Blog Catalog Blog Directory Blogglista.se Bloggar Religion bloggar Blog Flux Directory Blogarama - The Blog Directory Add to Technorati Favorites
eXTReMe Tracker