A Catholic Renewal

~ En radikal blogg ~

"Se, jag gör allting nytt..." (Upp 21:5)

lördag, maj 17, 2008
Balkongodling 1.5

Om jag har räknat rätt är det snart sex veckor sen de första fröna försåddes.

Man ser hur plantorna växer från dag till dag. Inte minst tomatplantorna. Särskilt de som står i köket, där det är ljusare än i rummet.

Det känns än så länge lite ironiskt att kalla det för balkongodling när snart 1 1/2 månad har gått och plantorna bara har kunnat vara på balkongen ett par korta stunder när solen tittade in och värmde där. Men snart så...

Jordgubbar och smultron börjar hämta sig - smultronen är svårt drabbade av stora bladlöss, det började redan förra säsongen. Verkar som att de har lyckats övervintra på något sätt. Sprejar med såpavatten i floder, och har börjat plocka bort lössen för hand för att få slut på eländet nån gång. Men de är förfärligt ihärdiga och kommer igen snabbt (lägger de ägg i jorden eller vad?). Just nu är ställningen 2-1 till mig. Måste få bort dem helt innan alla plantorna flyttar ut - för det är ju inte precis meningen att bjuda in till ett stort lusparty.

I väntan på den stora utplanteringen när plusgraderna har stigit betydligt mer (just nu är det bara 7 grader - och på natten betydligt kallare), så gallrar sommarblommorna sig själva i blomlådan - de stupar i långa rader, och det verkar bara vara några få särskilt härdiga sorter kvar. Känner igen gängliga ljuslängtande krasseblad och blåklintsblad, kanske aster - får se vad det övriga kan vara. Borde kanske ha väntat ett tag och direktsått ute sen. *Kom ihåg till nästa år!*

Har också lagt in en joker i leken - sådde ett par vattenmelonfrön häromdagen. Mest på skoj - för att se om de kommer upp. Ifall de gör det så beställer jag en rejäl värmebölja under hela sommaren - så att de kan växa till sig på balkongen. Det vore väl på tiden hur som helst efter de senaste kalla och regniga somrarna?

Lite kul i sammanhanget är att UNT skrev om balkongodling idag... Fler än jag har visst satsat på en sommarblomsblandning - men de i reportaget är modigare, klemar inte med växterna - har krukorna ute redan (åtminstone när bilderna togs). En av odlarna har en alldeles fantastisk katt - med bronsfärgade stora ögon (ni bara måste kolla på fotot, det går förmodligen att förstora) - har aldrig sett något liknande. Några andra bor i ett underbart hus med 15-20 kvm odlingsterrass - på fjärde våningen! Det vore nåt! Ändå var det den minsta odlingsplätten i huset!

Fotomodeller: en kruka med frodiga tomatplantor. (I bakgrunden syns några små persiljor - de största - i en annan låda än de som syns på bilden - har fått två krusblad under veckan - men det är skillnad mellan dem som har stått i rummet och dem som har stått i köket även där - de som var i köket är nästan dubbelt så stora - ljuset har betydelse! Men tyvärr är köksbordet inte särskilt stort, så alla kan inte stå där.).

Etiketter: , ,

postat av Charlotte Therese Björnström @ 10:48  
0 Kommentar/-er:
Post a comment here: Skicka en kommentar
To the main page of this blog: Till bloggens första sida
 
 
     
OBS!!! BLOGGEN HAR FLYTTAT! / THE BLOG HAS MOVED!
Senaste kommentarer
My English blog posts
Aktuellt
Min lilla hörna
Om bloggen
Tidigare inlägg
Arkiv
Webbsidelänkar
En salig bloggblandning
Etiketter - ett urval
Ekumenisk dialog
Citerat

  "Since we live by the Spirit, let us keep in step with the Spirit." (okänd källa)

  "Where there is no love, put love and gather love."  Johannes av Korset

  "The soul of one who loves God, always swims in joy, always keeps holiday, and is always in the mood for singing." Johannes av Korset

  "To write is to pray."  Thomas Merton

  "In vino veritas!" (Det kan tolkas bokstavligen så - på ett djupt sätt - i eukaristin.)

  "Injustice anywhere is a threat to justice everywhere. I will not stand idly by when I see an unjust war taking place." Martin Luther King, Jr.

Smått och gott

Copyright: Charlotte Thérèse, 2007

Bloggtoppen.se BlogRankers.com Christianity Blogs - Blog Catalog Blog Directory Blogglista.se Bloggar Religion bloggar Blog Flux Directory Blogarama - The Blog Directory Add to Technorati Favorites
eXTReMe Tracker