A Catholic Renewal

~ En radikal blogg ~

"Se, jag gör allting nytt..." (Upp 21:5)

onsdag, maj 14, 2008
Filmsvep 2
Har inte hunnit recensera filmer på ett tag. Inser att jag har glömt mycket av handlingen vid det här laget.... (Bara några få filmer återstår att se nu...)

Ett försök till kommentarer om de jag sett senast:

En ung Jane Austen - trevlig kostymfilm om författarinnan som har skrivit sex av Englands bästsäljare i romanform genom tiderna. Om detta är självbiografiskt, vilket det verkar vara, så var hennes liv en roman i sig... Betyg: 3,5.

Mimzy - fascinerande science fiction - som jag såg efter att ha börjat fundera på spiralformens täta frekvens och varierande uttryck i universum häromdagen - från galaxer till DNA. (Återupptaget tankeämne från skoltiden. Det blir en bloggpost om det snart...) Detta förekommer av en märklig slump även rakt igenom i filmen. Två barn har huvudrollen - de hittar en mystisk låda med en speciell tygkanin (Mimzy) och lite annat smått och gott - på stranden. Andra dimensioner öppnas för dem. Klart sevärd, har även ett moraliskt budskap om miljöförstöring och hur det påverkar oss om vi inte gör något åt det. Betyg: 4,5.

Guds Stad - mycket otäck våldsfilm som jag borde ha snabbspolat mig igenom. Har aldrig sett så mycket skjutande och blod utan direkt handling eller utveckling. Om knarklangningens effekter bland barnligor i Sao Paolo (var det väl?). Tyvärr verklighetsbaserad. Skickliga amatörskådespelare. Men se den inte - om du inte fullkomligt älskar att frossa i meningslöst och rått våld. Visar de allra värsta sidorna hos mänskligheten - och hur det onda kan slå rot redan hos barn. Önskar själv att jag inte hade sett den - kunde inte ana att filmen skulle vara sådan - i sin helhet dessutom! Betyg: 2.

Little Miss Sunshine - riktigt rolig familjekomedi där en gul buss har en av huvudrollerna. Yngsta flickan i familjen råkar vinna en lokal skönhetstävling sedan den egentliga vinnaren sorterats ut. Genom en dråplig bilfärd med en suicidbenägen avlägsen släkting, en sexgalen farfar, och en knäpptyst tonårsgrabb med en enda dröm i livet: att bli pilot, och som har avlagt tystnadslöfte tills dess det är fullbordat - samt föräldrarna, hamnar hon till sist i finalen. Skönhetsindustrin får sig en chock de sent ska glömma.... Och individerna får alla möta svåra situationer under färden som gör att de utvecklas. Hm...de som överlever... Betyg: 4,5.

The Quiet - konstig film som jag glömt det mesta av. En tjej låtsas vara döv - och får snart ta del av förtroenden från dem omkring henne - som inte anar att hon hör. Extremt dysfunktionell familj med tragiska öden. Rekommenderas inte. Betyg: 2 - knappt.

Unbreakable - film som annonseras som skräckis - men som inte är särskilt läskig - tvärtom ganska fascinerande. Men den når inte på långa vägar upp till regissörens troligen bästa film: Sjätte sinnet (såg denna bara för att jag tyckte om den). Man börjar, efter att ha sett den, kunna hans teknik och lägger märke till knepen så att överraskningseffekten inte blir lika stor. Men den uteblir inte. Helt ok - men inte lysande. Betyg: 3.

Our Fathers - om pedofilskandalerna i USA - verklighetsbaserad. Ger inte så mycket mer än nyhetsrapporteringen av händelserna - men ger dock en tydlig inblick i hur katolska kyrkan fungerar när den inte fungerar. Betyg: 3.

Hotel Rwanda - också verklighetsbaserad - om motsättningarna mellan hutuer och tutsier. Otäck - men spännande och bra, trots en del hemska scener som etsar sig fast länge på näthinnan. Om en helgonlik man som räddar många undan folkmordet genom att han får ansvaret för ett hotell - och till slut inser vad han har möjlighet att göra - och gör det efter bästa förmåga. Man kunde önska att alla som tycker att krig är ett bra alternativ skulle se den. (Kan nån skicka en kopia till USA's president, please?) Betyg: 4.

Etiketter:

postat av Charlotte Therese Björnström @ 18:27  
2 Kommentar/-er:
 • 15 maj, 2008 10:07 sa Blogger Z

  Little Miss Sunshine var kul. Rekommenderas även av mig.

   
 • 15 maj, 2008 14:31 sa Blogger Charlotte Therese

  Z,

  Ja - helt klart en av de bästa filmerna sammantaget under senvinterns och vårens bloggade filmtittande!

  Bara en vecka kvar nu... Får se vilka filmer jag får till finalen.

  Charlotte

   
Post a comment here: Skicka en kommentar
To the main page of this blog: Till bloggens första sida
 
 
     
OBS!!! BLOGGEN HAR FLYTTAT! / THE BLOG HAS MOVED!
Senaste kommentarer
My English blog posts
Aktuellt
Min lilla hörna
Om bloggen
Tidigare inlägg
Arkiv
Webbsidelänkar
En salig bloggblandning
Etiketter - ett urval
Ekumenisk dialog
Citerat

  "Since we live by the Spirit, let us keep in step with the Spirit." (okänd källa)

  "Where there is no love, put love and gather love."  Johannes av Korset

  "The soul of one who loves God, always swims in joy, always keeps holiday, and is always in the mood for singing." Johannes av Korset

  "To write is to pray."  Thomas Merton

  "In vino veritas!" (Det kan tolkas bokstavligen så - på ett djupt sätt - i eukaristin.)

  "Injustice anywhere is a threat to justice everywhere. I will not stand idly by when I see an unjust war taking place." Martin Luther King, Jr.

Smått och gott

Copyright: Charlotte Thérèse, 2007

Bloggtoppen.se BlogRankers.com Christianity Blogs - Blog Catalog Blog Directory Blogglista.se Bloggar Religion bloggar Blog Flux Directory Blogarama - The Blog Directory Add to Technorati Favorites
eXTReMe Tracker