A Catholic Renewal

~ En radikal blogg ~

"Se, jag gör allting nytt..." (Upp 21:5)

måndag, april 14, 2008
Fler katolska kvinnor vigs

Snart prästvigs ytterligare en katolsk kvinna i USA, Kathy Redig, och två andra diakonvigs samtidigt, som ett första steg mot prästvigningen.

Som synes är detta (Roman Catholic Women Priests - RCWP) en växande rörelse som inte kommer att stoppas med mindre än att Kyrkan officiellt välkomnar kvinnor till kyrklig tjänst.

Varje vigning drar till sig fler nya kandidater. Och varje vigd kvinna bidrar på olika sätt till att göra Kyrkan mindre exklusiv och navelskådande - de välkomnar dem som finns i marginalerna och som den officiella Kyrkan inte bryr sig om, eller t.o.m. aktivt utesluter från kommunionen. På deras mässor saknas inte precis församling.... Och särskilt intressant är att de betonar samma sak som frikyrkligheten - små husförsamlingar...

Tycker det är mycket som blir tydligt när man följer denna rörelses utveckling. Visst finns där en del barnsjukdomar, liksom i alla nya rörelser, men man får se till djupet och på de framväxande frukterna under mycket lång tid för att bedöma detta.

Själv fortsätter jag förstås att följa utvecklingen - och kommer att posta artiklar i bloggen då och då - för ni lär inte få läsa om det någon annanstans.... Tycker det är viktigt att båda sidor får komma till tals - kanske kan fördomarna minska en aning då.

Den här artikeln visar både Kathy's perspektiv och den lokale biskopens syn.

Bara ett kort citat:

"She doesn’t want out of the Catholic church, she wants in - and she wants to bring others along.

Redig explained there are many who feel like church outsiders, uncomfortable because they’ve been marginalized by some of its teaching. Redig said she feels called to minister to those people.

“I want the bishop to know that I am not looking to take anyone out of the church,” Redig said. “But there are so many who do not feel served. There is so much work for all of us to do. The bishop shouldn’t be afraid.”"

Etiketter: , ,

postat av Charlotte Therese Björnström @ 11:05  
2 Kommentar/-er:
 • 14 april, 2008 17:36 sa Anonymous Anonym

  "Och särskilt intressant är att de betonar samma sak som frikyrkligheten - små husförsamlingar..."

  Kan det vara så att frikyrkligheten och Katolska kyrkan håller på att närma sig varandra? Jag tänker då på att frikyrkligheten får en alltmer sakramental syn på nattvarden och att RCWP inom katolicismen viger kvinnliga präster och talar om husförsamlingar.

  Det här kan bli en spännande ekumenisk utveckling!

  Allan

   
 • 15 april, 2008 12:01 sa Blogger Charlotte Therese

  Allan,

  Ja, ser man till gräsrotskyrkan är det definitivt så - men på officiellt håll ligger närmandet inte på det planet utan på "enhet" genom uteslutande av oönskade åsikter och personer.

  D.v.s. de som är konservativa finner varandra tvärs över samfundsgränserna, och detsamma gäller för dem som är liberala. Men samtidigt uppstår en mellankyrklig klyfta.

  Kanske det är därför det behövs radikala - som ser djupperspektiven och enheten trots åsiktsskillnader...?

  Jag fick två artiklar idag som belyser just de här vigningarna och vad de väcker för reaktioner.

  Biskopens argument är desamma som vi har hört om och om igen i samtalen - men det gör dem förstås inte mer hållbara vid en närmare titt.

  Undrar hur hierarkin tror att den kan bestämma över Gud. Fast den menar sig sakna makt över rent mänskliga villkor.

  Tänk om det viktiga i Guds ögon inte är att utföra ceremoniella vigningar med spets och meterlånga purpurtyger och handpåläggning på kvinnorädda män - utan tänk om det faktiskt handlar om att välkomna människor som vill tjäna, och som Gud kallar oavsett kön....?

  Så tror jag faktiskt att det är...

  Läs biskopens kommentar till den förestående vigningen här:

  http://www.winonadailynews.com/articles/2008/04/13/news/01bishop.txt

  En intressant parallell ges i den andra artikeln - det kvinnorna gör ses som ett brott - medan prästbrottslingar skyddas.

  http://reform-network.net/?p=1510

  Charlotte

   
Post a comment here: Skicka en kommentar
To the main page of this blog: Till bloggens första sida
 
 
     
OBS!!! BLOGGEN HAR FLYTTAT! / THE BLOG HAS MOVED!
Senaste kommentarer
My English blog posts
Aktuellt
Min lilla hörna
Om bloggen
Tidigare inlägg
Arkiv
Webbsidelänkar
En salig bloggblandning
Etiketter - ett urval
Ekumenisk dialog
Citerat

  "Since we live by the Spirit, let us keep in step with the Spirit." (okänd källa)

  "Where there is no love, put love and gather love."  Johannes av Korset

  "The soul of one who loves God, always swims in joy, always keeps holiday, and is always in the mood for singing." Johannes av Korset

  "To write is to pray."  Thomas Merton

  "In vino veritas!" (Det kan tolkas bokstavligen så - på ett djupt sätt - i eukaristin.)

  "Injustice anywhere is a threat to justice everywhere. I will not stand idly by when I see an unjust war taking place." Martin Luther King, Jr.

Smått och gott

Copyright: Charlotte Thérèse, 2007

Bloggtoppen.se BlogRankers.com Christianity Blogs - Blog Catalog Blog Directory Blogglista.se Bloggar Religion bloggar Blog Flux Directory Blogarama - The Blog Directory Add to Technorati Favorites
eXTReMe Tracker