A Catholic Renewal

~ En radikal blogg ~

"Se, jag gör allting nytt..." (Upp 21:5)

torsdag, januari 18, 2007
Ekumenik - snabba gräsrötter
I dagens nummer av Kyrkans tidning står det mer om ekumeniken - bl.a. om varför så få kvinnor finns som frontfigurer i de nya rörelserna. (Föranlett av en insändare av Kerstin Hesslefors Persson.)

Kvinnorna har i många fall varit de mest aktiva, som tagit steget före och levt utifrån sin inspiration - och männen har senare formulerat visionen (när den redan genomförts), och då hamnat i ledarpositioner.

Tänkvärt.....

Också en annan intressant sak fastnade jag för. Sven Bernhard Fast (SKR) säger:

"I en ny kultursituation blir också den ekumeniska rörelsen mer individualiserad och mindre bunden till samfunden.
-Vi börjar upptäcka att folk gör det där som så småningom skulle göras. Man föregriper sådant som vi inte är färdiga med och det skapar viss förvirring hos kyrkoledare och samfundsledningar.
-Vad vi behöver är stora öron. Att lyssna och vara medveten om vad som sker är den stora kallelsen"

Lekfolket har alltså tagit ekumeniken i egna händer - och vi går tydligen så "fort" fram nu att kyrkoledarna inte hinner med i alla svängar.... :-)

Kan det bero på att vi redan har väntat alltför länge på att de ska komma fram till vad den helige Ande redan för länge sen har visat oss?

Detta, som massor av studieresor och sammanträden mellan olika konstellationer av kyrkoledare ännu inte tycks ha lett till.....

Har de kanske i all sin stora kunskap inte riktigt upptäckt att man måste vara som ett barn för att med lätthet kunna följa Visheten? Och att också teologiska resonemang kan leda fel om man upphöjer dessas (eller sin egen) betydelse för mycket? Och att man ofta rentav kan köra fast alldeles i onödan, att orden och definitionerna kan bidra till att bygga murar istället för att rasera dem - så som tanken ju var?

Det mycket enkla har under färden genom teologernas tankevindlingar blivit alltför komplicerat tycks det.

Kanske är det så att ledningens roll därför har förvandlats en aning - eftersom de inte längre agerar som profetiska föregångare som modigt tar de första stegen och visar vägen (istället gör lekfolket nu detta). Ledarnas roll har mer blivit just att lyssna in, att se vad den helige Ande redan gör i sin kyrka - för att vi alla ska bli ett...

Kanske dessa omvända roller rentav kan leda kyrkoledarna till den stora ödmjukhet som krävs för att uppnå en officiell synlig enhet på samfundsstrukturnivån? Till ett läge där kyrktornen sänker sina spiror mot marken och man ömsesidigt ber varandra om förlåtelse för olyckliga saker som skett under högmodets rus - och där man ser varandra på ett nytt sätt - och välkomnar varandras gåvor?

Om detta omvända skeende, och om kvinnornas roll, har jag för några år sedan skrivit i en kort artikel kallad "Who are the apostles of today?" Den kan läsas här: http://www.geocities.com/charlotte_therese/artikelapostles.html

En spännande framtid verkar hur som helst utlovas!

Etiketter: , ,

postat av Charlotte Thérèse @ 16:02  
0 Kommentar/-er:
Post a comment here: Skicka en kommentar
To the main page of this blog: Till bloggens första sida
 
 
     
OBS!!! BLOGGEN HAR FLYTTAT! / THE BLOG HAS MOVED!
Senaste kommentarer
My English blog posts
Aktuellt
Min lilla hörna
Om bloggen
Tidigare inlägg
Arkiv
Webbsidelänkar
En salig bloggblandning
Etiketter - ett urval
Ekumenisk dialog
Citerat

    "Since we live by the Spirit, let us keep in step with the Spirit." (okänd källa)

    "Where there is no love, put love and gather love."  Johannes av Korset

    "The soul of one who loves God, always swims in joy, always keeps holiday, and is always in the mood for singing." Johannes av Korset

    "To write is to pray."  Thomas Merton

    "In vino veritas!" (Det kan tolkas bokstavligen så - på ett djupt sätt - i eukaristin.)

    "Injustice anywhere is a threat to justice everywhere. I will not stand idly by when I see an unjust war taking place." Martin Luther King, Jr.

Smått och gott

Copyright: Charlotte Thérèse, 2007

Bloggtoppen.se BlogRankers.com Christianity Blogs - Blog Catalog Blog Directory Blogglista.se Bloggar Religion bloggar Blog Flux Directory Blogarama - The Blog Directory Add to Technorati Favorites
eXTReMe Tracker