A Catholic Renewal

~ En radikal blogg ~

"Se, jag gör allting nytt..." (Upp 21:5)

lördag, maj 31, 2008
Balkongodling 1.6

Så var det dags för en liten överblick över odlingslandskapet igen... ;-)

Nu är de första fröna äntligen ute på balkongen - sådde sallad igår - lämnade kvar byttan ute under natten - för fröna lär inte gro vid temperaturer över 20 grader - så det går inte att förodla dem inomhus - och nu ska det väl ändå inte kunna bli frost mer i sommar....pleeeeease? Måste ha koll på dem för jorden måste hållas fuktig hela tiden medan de förhoppningsvis gror.

Har även sått rädisor igår (ganska många blev det, men har hur mycket frön som helst kvar - två påsar...). Och idag (eller inom de närmaste dagarna beroende på väderprognoserna) tänkte jag ge mig in på sockerärtor och morötter, samt en ny laddning solrosor då de senaste inte har klarat inomhusklimatet särskilt väl. Bara två av minst tio plantor är ännu vid liv. Knappt. Men det är också det enda som inte har klarat sig bra.

De största tomatplantorna växer med flera centimeter om dagen - törstiga är de också - får vattna dem för jämnan. Andra tomatplantor är betydligt mindre - tror det kanske faktiskt kan bli körsbärstomater på dem. Hoppas! De blir ju också mer lätthanterliga om de inte skjuter i höjden så mycket. Måste snart hitta något att stötta upp tomatdjungeln med.

Persiljorna växer också, om än långsammare. Kanske de står för trångt? Tough luck - har ingen annanstans att sätta dem - det börjar även bli akut jordbrist nu... 60 liter jord har snabbt gått åt....

Ett par vattenmelonfrön (minns ni dem?) tittar ganska så oväntat upp. Tror det var två veckor sen jag petade ner dem i en liten kruka. Det såg först illa ut, jorden blev för blöt - några mögelsporer började bre ut sig - så jag tänkte kasta det hela. Tog bort plasten - och inget hände - förrän nu.

Smultronen verkar äntligen vara lusfria (tar i trä) - tror den senaste köldknäppen hjälpte till. Och jordgubbarna grönskar fint i ena krukan - i den andra är det bara en planta som sakta växer. Satte dit en hyacintlök också - som fått blad inomhus under vintern, men som inte hade några rötter - och "pang" så rotade den sig. Det var kanske lite dumt - bör nog flytta den till en egen kruka om fler jordgubbsplantor skulle vilja växa från de stänglar som brukar dyka upp efter ett tag. Smultronen har redan skjutit sådana skott.

Som synes är det fullt upp med uteväxtligheten.

Vilket tyvärr har drabbat de tidigare så vackra orkidéerna - de har liksom kommit i andra hand ganska länge nu. Och torkat ut, skrumpnat, fått för stark sol på bladen, tappat blommor (en förlorade den vackraste stängeln med fem blommor på när jag vattnade den förut - den gick av - men överlever ett tag i en vas...se bild).

Har förutom de redan nämnda plantorna planerat för en liten pelargonodling i en balkongvrå. Om det nu finns nån vrå över efter den kommande invasionen... Odlingen består än så länge bara av en vacker vit pelargon - med röda pisitiller (se bild högst upp). Får se om det blir fler sorter allt eftersom. ;-)

***

Uppdatering:

Nu har rädisorna och salladen redan kommit upp! Det tog alltså mindre än ett dygn! Kanske inte så konstigt för rädisorna som befunnit sig i närmast tropisk värme inomhus - men salladen fick visst också perfekt groningstemperatur utomhus under den svala natten.

Fler solrososfrön är nu i jorden, samt morötter och sockerärtor och lite galiamelonfrön - senare tillkommer cantaloupe. Tänkte jämföra och se vad som händer...

Blomsterblandningen och luktärterna växer också långsamt - glömde visst nämna det förut.

Hittade några löss trots allt bland jordgubbar och smultron - får öka såpavattensinsatserna ett tag framöver.

Frågan är om det är frostriskfritt nu - eller kan det gå under nollstrecket mer under juninätterna?

Tveksamt om man kan lämna morotsfröna ute. Det ska ta hela fyra veckor innan man får veta om det lyckades - då är det ju trist om de aldrig ens kommer upp.... Men invid husväggen är det kanske ganska ok?

Etiketter: , ,

postat av Charlotte Thérèse @ 11:05  
0 Kommentar/-er:
Post a comment here: Skicka en kommentar
To the main page of this blog: Till bloggens första sida
 
 
     
OBS!!! BLOGGEN HAR FLYTTAT! / THE BLOG HAS MOVED!
Senaste kommentarer
My English blog posts
Aktuellt
Min lilla hörna
Om bloggen
Tidigare inlägg
Arkiv
Webbsidelänkar
En salig bloggblandning
Etiketter - ett urval
Ekumenisk dialog
Citerat

    "Since we live by the Spirit, let us keep in step with the Spirit." (okänd källa)

    "Where there is no love, put love and gather love."  Johannes av Korset

    "The soul of one who loves God, always swims in joy, always keeps holiday, and is always in the mood for singing." Johannes av Korset

    "To write is to pray."  Thomas Merton

    "In vino veritas!" (Det kan tolkas bokstavligen så - på ett djupt sätt - i eukaristin.)

    "Injustice anywhere is a threat to justice everywhere. I will not stand idly by when I see an unjust war taking place." Martin Luther King, Jr.

Smått och gott

Copyright: Charlotte Thérèse, 2007

Bloggtoppen.se BlogRankers.com Christianity Blogs - Blog Catalog Blog Directory Blogglista.se Bloggar Religion bloggar Blog Flux Directory Blogarama - The Blog Directory Add to Technorati Favorites
eXTReMe Tracker