A Catholic Renewal

~ En radikal blogg ~

"Se, jag gör allting nytt..." (Upp 21:5)

torsdag, december 06, 2007
Äldre, gifta och etablerade munkar?
Som många nog har hört vid det här laget så släpptes inte en kör bestående av libanesiska munkar in i Sverige för en tid sedan. De skulle ha medverkat vid en musikfestival i Uppsala.

Anders Wejryd kallar, i ett brev till utrikesminister Carl Bildt, det inträffade för: "en pinsamhet för Sverige".

Jag håller med! Helt absurt!

Går man på ambassadens linje så måste man för att få visum för att sjunga i Sverige som munk, vara "gammal, gift och etablerad". Vilket ju sammantaget utesluter själva förutsättningarna för munklivet. D.v.s. allt utom åldern. Två av klosterlöftena är ju celibat och fattigdom....

Kommer ambassaden måntro en dag att få besök av en kör bestående av uråldriga, rika och gifta "munkar", så de kan njuta av deras raspiga sång....?

Låt då oss få den riktiga, alltför unga, alltför fattiga munkkören till Sverige....!

Med poliseskort in och ut ur landet om så krävs för att man ska våga släppa in dem.... :-)

Kan det snarare vara så att hängiven religion är det som är så farligt?

Jfr. den rektor som nyss förbjöd tomtar på skolavslutningen eftersom det är alltför kristet (Luciatåget går däremot bra eftersom det är en så "gammal" tradition, och barnen redan övat så intensivt)....

Och ni har väl hört om den lilla teddybjörnen som inte fick kallas för Mohammed...? (Medan "Teddybjörnen Fredriksson" är helt ok... Förmodar att "Teddybjörnen Josefsson" hade varit ett knivigt fall för nalledomstolen, om än Jesus bara var Josefs adoptivson...)

Hur långt ska det gå...?

Ur Kyrkans tidning:

"Inte minst ogillade ärkebiskopen att ambassaden som motiv för avslaget angav att de sökande var "unga, ogifta och oetablerade". Något som mer än antydde att de kunde tänkas hoppa av vid ett besök i Sverige."

"Ambassadens avslag på visumansökan avslöjar en överraskande brist på respekt för och kunskap om allvaret i klosterlöften och religiöst liv. Beslutet är inte bara en pinsamhet för Sverige utan även till skada för Sveriges och Svenska kyrkans kontakter med kristna och andra religiösa grupper i Mellanöstern", skrev Wejryd i sitt brev.

Bildt skriver till svar att "varje ansökan prövas individuellt på sina egna meriter och bedöms efter vad som framkommer i varje enskilt fall". Han poängterar också att "ambassaden gör en sammantagen bedömning av alla faktorer som framkommer vid varje ansökan".

Etiketter: , , , , , ,

postat av Charlotte Therese Björnström @ 15:17  
3 Kommentar/-er:
 • 06 december, 2007 21:59 sa Anonymous Eva-Maria

  Typiskt svenskt! Sådant här skulle väl aldrig hända i andra länder. Inte ens i andra skandinaviska. Så fort det kommer til något religiöst är stat, kommuner osv totalt bortkomna.

  Bildts prat om att "ambassaden gör en sammantagen bedömning av alla faktorer som framkommer vid varje ansökan"...jaha ja. Då erkänner de ju sin bristande bedömningsförmåga direkt! ;)

  Det här med kunskap i olika religioner och deras uttryckssätt borde vara en viktig merit när man söker jobb, särskilt när det innebär beslutstagande på högre nivå.

   
 • 07 december, 2007 10:37 sa Blogger Z

  Bildt är själv gift med en katolik. Undrar om han nu känner sig bortgjord inför sin fru.

   
 • 07 december, 2007 12:50 sa Blogger Charlotte Therese

  Eva-Maria, Z,

  Ja - typiskt svensk byråkrati - ändå ganska ofattbart...

  Bildts fru borde väl ha kunnat upplysa honom om ett och annat innan det var dags för ursäktsbrevet - som för övrigt dröjde en månad...

  Men det yttersta ansvaret vilar väl på ambassaden som hade så dålig kännedom om klosterliv...

  Charlotte

   
Post a comment here: Skicka en kommentar
To the main page of this blog: Till bloggens första sida
 
 
     
OBS!!! BLOGGEN HAR FLYTTAT! / THE BLOG HAS MOVED!
Senaste kommentarer
My English blog posts
Aktuellt
Min lilla hörna
Om bloggen
Tidigare inlägg
Arkiv
Webbsidelänkar
En salig bloggblandning
Etiketter - ett urval
Ekumenisk dialog
Citerat

  "Since we live by the Spirit, let us keep in step with the Spirit." (okänd källa)

  "Where there is no love, put love and gather love."  Johannes av Korset

  "The soul of one who loves God, always swims in joy, always keeps holiday, and is always in the mood for singing." Johannes av Korset

  "To write is to pray."  Thomas Merton

  "In vino veritas!" (Det kan tolkas bokstavligen så - på ett djupt sätt - i eukaristin.)

  "Injustice anywhere is a threat to justice everywhere. I will not stand idly by when I see an unjust war taking place." Martin Luther King, Jr.

Smått och gott

Copyright: Charlotte Thérèse, 2007

Bloggtoppen.se BlogRankers.com Christianity Blogs - Blog Catalog Blog Directory Blogglista.se Bloggar Religion bloggar Blog Flux Directory Blogarama - The Blog Directory Add to Technorati Favorites
eXTReMe Tracker